KANNANOTTO: KIUSAAMISTA JA HÄIRINTÄÄ – POLVIN TILANNE ON HÄPEÄLLINEN

“Viestintä on niille, joilla ei riitä keskiarvo muihin pääaineisiin!!!!!!”

“Ai sä äänestät NIITÄ??????” 

 “Ai jouduiksä viestintään….”

Sunnuntaina 14.3. sulkeutui valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestöjen yhdessä tekemä kiusaamis- ja häirintätilannekysely. Kyselyyn vastattiin anonyymisti ja vastauksia saatiin 118. Erityisen huolestuttavaa tästä tekee se, että vastauksista lähes puolet tuli politiikan ja viestinnän kandi- tai maisteriopiskelijoilta. Sanallista kiusaamista ilmoitti kokeneensa 18 henkilöä, toiminnallista kiusaamista 11, sanallista häirintää 14 ja toiminnallista häirintää 11. Osa vastanneista on kokenut kiusaamista monessa eri muodossa ja osa vastanneista vain yhdessä tai ei ollenkaan. 

Vastauksissa lueteltuja kiusaamisen syitä on muun muassa poliittiset mielipiteet, ikäero sekä uskonnollinen vakaumus. Suurin syy kiusaamiselle on vastausten mukaan se, että opiskelee viestintää pääaineena. Vastauksista kävi ilmi, että viestinnän opiskelijat ovat joutuneet muun muassa vähättelyn, seksististen kommenttien tai muiden epäasiallisten sanomisten kohteeksi. 

Häirintää ja kiusaamista tapahtuu lähes joka ympäristössä. Mukahauskat viestit WhatsAppissa, pienet juorut Jodelissa ja “instadirectissä” selän takana naureskelu ovat kiusaamista. Polvin sisällä on hyvin laajalle levinnyt ja ajoittain hankalasti havaittavissa oleva juoruilukulttuuri. On toki inhimillistä olla kiinnostunut kanssaopiskelijoiden asioista, mutta olisi hyvä muistaa, että kenenkään opiskelijan yksityiset asiat eivät kuulu kenellekään muulle. Myöskään ainejärjestötoiminnassa toimiminen ei anna lupaa juoruilla henkilöstä. Jodelissa muiden tekemisistä tai sanomisista kysely tai huutelu ei ole ok. WhatsApp-ryhmissä toisten selän takana puhuminen (esimerkiksi siitä, että henkilö käyttäytyy kurssilla huonosti) ei ole ok. Jos luennoilla ilmenee ongelmia, tulee ottaa opintovastaavaan tai jopa kurssin professoriin tai opetusavustajaan yhteyttä. 

Kyselyn tulokset ovat olleet jo useamman vuoden ajan samansuuntaisia. Sen vuoksi onkin erittäin huolestuttavaa, että yhä edelleen syrjintä, kiusaaminen ja häirintä jatkuvat. Asiaa ei olla saatu korjattua. Keinot puuttua kiusaamiseen ainejärjestötasolla ovat melko rajatut, eikä kiusaamisen tai häirinnän poistamista myöskään voi sälyttää pelkästään ainejärjestöjen vastuulle. Jokainen yksilö on vastuussa omasta käytöksestään. Kyselyn tulosten lukeminen avaa jokaiselle mahdollisuuden pohtia omaa toimintaansa: mitä voi itse tehdä, jotta olisi osana luomassa polviin hyvää yhteishenkeä, sekä varmistamassa omalta osaltaan sen, että jokaisella olisi turvallinen mieli osallistua tapahtumiin? 

Kun puhutaan ihmisistä, jotka ovat (suurimmaksi osin) tulleet sisään samalla pääsykokeella, tai vähintään samoilla kriteereillä, kuulostaa hullulta, että tästä porukasta sitten yli kolmannes olisi muita “tyhmempiä” tai “huonompia opiskelijoita” pelkästään pääainevalinnan perusteella. Kuitenkin yleinen ilmapiiri viestii juuri tällaista asennetta viestinnän opiskelijoita kohtaan. Koska viestintään on viime vuosina päässyt huonoimmalla keskiarvolla, on se monille lupa naljailla tai puhua alentavasti viestinnän opiskelijoista. Väännetään vielä rautalangasta: viestinnän opiskelijat eivät ole tyhmempiä tai huonompia, vaan tasan yhtä älykkäitä, arvokkaita sekä kunnioituksen ansaitsevia. 

Vastauksissa ilmeni myös se, että viestinnän vähättelyyn liittyy selkeästi naisviha. Viestinnän opiskelijoita on nimitelty muun muassa bimboiksi ja blondeiksi. Tämänkaltainen sukupuoleen yhdistetty vähättely ei ole missään nimessä hyväksyttävää. Seksistiset puheet ylläpitävät oletuksia siitä, että naisvaltaiset alat eivät ansaitse yhtä paljon arvostusta, millä voi olla suuriakin vaikutuksia muun muassa palkan suuruuteen tai etenemismahdollisuuksiin uralla. On tärkeää huomata myös se, miten naisvihan värittämiä kommentteja sanotaan naisilta naisille. Ongelmana ei siis ole pelkästään miehiltä naisille kohdennetut kommentit, vaan yleinen ilmapiiri, joka on mahdollistanut misogynististen kommenttien sanomisen. Tähän täytyy tulla muutos. 

Vaikka viestinnän opiskelijoihin kohdistuvat “hauskat” vitsit voisivat olla jonkun mielestä harmittomia (ja tuskin moni oikeasti tarkoittaa pahaa näillä sutkauksilla), kiusaamiskyselyn tulokset ovat valitettavan selkeitä: viestinnän opiskelijat kohtaavat kiusaamista ja väheksyntää, ja vitsiksi tarkoitetut heitot ylläpitävät vihamielistä ja ikävää ilmapiiriä. Lisäksi kyselyn tuloksista käy ilmi, että usein viestinnästä puhutaan väheksyvästi, eikä se ole jäänyt “harmittoman” vitsailun tasolle. Se on johtanut siihen, että monet kyselyn täyttäneistä viestinnän opiskelijoista eivät halua enää osallistua tapahtumiin, tai olla mukana polvin toiminnassa. 

Omia tunteita saa tietenkin ilmaista ja mielipiteitä sanoa. Jos on koko vuoden tehnyt töitä ja päätyy opintosuuntaan, joka ei miellytä, voi harmituksesta puhua. Tulee kuitenkin muistaa, että kaikille siihen samaiseen opintosuuntaan meneminen ei tarkoita joutumista, vaan voi olla pitkäaikainen unelma. Pyydämme siis miettimään tarkkuutta sanavalinnoissa, jotta ketään ei loukata vahingossakaan. 

Koulutusohjelmaan mahtuu erilaisia poliittisia kantoja. Pelkän puoluekannan takia ei saa syrjiä ketään. Polvissa emme hyväksy mielipiteiden takia tapahtuvaa syrjintää. Kuitenkin, jos kuulee rasistisia tai seksistisiä kommentteja, niistä saa ja pitää huomauttaa (joko yhdenvertaisuusvastaaville tai mielipiteitään esittelevälle henkilölle suoraan). 

Kyselyssä nousi esille ahdistus siitä, ettei mahdu valtsikalaiseen ihmismuottiin. Stereotypioita ja niiden viljelyä kannattaa pohtia kahteen kertaan. Polvissa on paljon erilaisia, eri ikäisiä, erilaisista taustoista tulevia opiskelijoita, joten annetaan jokaisen olla sellainen kuin on. 

Me yhdenvertaisuusvastaavat olemme täällä kaikkia varten. Jo “pienikin” vähättely, nimittely ja syrjintä on kiusaamista, ja siitä voi tulla kertomaan matalalla kynnyksellä kelle tahansa meistä, joko henkilökohtaisesti tai anonyymisti ongelmatilannelomakkeen kautta. Haluamme painottaa myös sitä, että kiusaamiseen ja häirintään tullaan jatkossa kiinnittämään enemmän huomiota ja siihen tullaan puuttumaan tiukemmalla kädellä. 

Yhdenvertaisuusvastaavina olemme pettyneitä vallitsevaan tilanteeseen. Kaikilla ei ole hyvä olla opiskelijayhteisössämme, (etä)tapahtumiin osallistuminen saattaa pelottaa ja olo on turvaton. Pyydämme – mieti hetki omaa käytöstäsi. Ei ole ok nauraa alentaville ja pilkkaaville vitseille. Ei ole ok syrjiä muita aatteiden tai vakaumusten perusteella. Ei ole ok arvostella kanssaopiskelijoita opiskeluvalintojen takia. Toivottavasti jokainen meistä pysähtyy ajattelemaan, mitä voisi jatkossa tehdä paremmin. Puutu syrjintään, ja pidä “hauskat” vitsit itselläsi. Ilmapiirin parantamiseen tarvitaan jokaisen polvilaisen panosta. 

Ystävällisin terveisin, 

Polvin yhdenvertaisuusvastaavat:

Ilona Rantala, Valtio-opin opiskelijat ry

Lyydia Laukkanen, Valta ry

Mikael Kaarento, Valta ry

Heta Heikkilä, Media ry

Maija Hirvo, Media ry

Kannanoton kirjoittajat: Mikael Kaarento, Lyydia Laukkanen ja Ilona Rantala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s