Valtsikan vappu on opiskelijan parasta aikaa

Teksti: Anni Kekäläinen ja Ella Vähäniitty

Vappu on tunnetusti opiskelijan parasta aikaa. Koska vallitseva maailmantilanne on estänyt opiskelijavapun täysimittaisen toteuttamisen jo kaksi vuotta putkeen, koimme velvollisuudeksemme kertoa nuoremmille polville siitä, millaisia valtsikan vaput olivat ennen pandemia-aikaa. 

PreprepreWappu 27.4.

Valtsikan vapun potkaisee käyntiin yhteiskunnallisen muutoksen ainejärjestöjen järjestämä PreprepreWappu 27. huhtikuuta Kuppalan pihalla. Tällöin VOOlaisen on hyvä tulla viettämään railakkaita vapunaloittajaisia yhdessä esimerkiksi rakkaiden polholaisten kanssa. PreprepreWappu lienee vapun ajan tapahtumista rennoin, sillä kyseessä on monille vappuputken aloittava päivä.

Valtsikan vapun aikaan Kuppalan pehmeät sohvat raahataan ulkoilmaan ja vappusäästä nautitaan ulkona. PreprepreWapussa on ollut myös mahdollisuus viimeisiin beer pong -harjoituksiin ennen vuoden tärkeimpiä turnauksia seuraavana kahtena päivänä. Meidän veteraanien VOOlaisten on kuitenkin myönnettävä, että muistikuvat tästä vielä suhteellisen uudesta tapahtumasta ovat hataria. Tapahtuma on siis varmaankin hyvä kokea itse.

“Ööö emmätiiä. Mä oon vaa kelannu et se avaa ns. valtsikan vapun.”

Tämä erään anonyymin entisen Polhon puheenjohtajan kommentti tiivistänee hyvin tapahtuman ytimen.

Prepre-Jappu 28.4.

Valtsikan vappuviikon toisena päivänä järjestetään mystisten Jallunvalajien toimesta Kuppalan pihalla PrepreJappu. Tämän kansantaloustieteen opiskelijoiden pääpäivän suurena aktiviteettinä toimii jallupong-turnaus. Kyseisessä turnauksessa kupit täytetään perinteisemmän oluen sijaan juomista jaloimmalla, eli Jaloviinalla. Omat blandikset ovat tässä lajissa sallittuja, mutta jallunvalajista urheimmat pelaavat tätä lajia (ainakin huhun mukaan) puhtaalla jallulla. Jallunvalajien jalossa juhlassa on vuosien varrella nähty myös muun muuassa Jallunvalajien lipun kastaminen, tietysti jaloviinalla. 

Taloustieteilijät saattavat olla muille valtsikan opiskelijoille etäisempiä, sillä heidän opinnoistaan suuri osa tapahtuu keskustakampuksen ulkopuolella Kumpulassa ja Economicumilla. Jappuna KTTO:laiset kuitenkin kokoontuvat Kruununhaan sydämeen eli rakkaaseen Kuppalaan. Kuten edellispäivän PreprepreWappukin, on myös Jappu upea tilaisuus tutustua oman koulutusohjelman ulkopuolisiin valtsikalaisiin vapun hengessä.

PreWappu 29.4.

Vappuaaton aatto, tunnetummin PreWappu, on jokaisen VOOlaisen vapun pääpäivä ja yksi jokaisen valtsikalaisen vuoden odotetuimmista tapahtumista. Urheat ja ahkerat VOOn hallituslaiset aloittavat päivän järjestelyn jo aikaisin aamulla. Tehtävää on paljon, sillä Kuppalan pihalle on kasattava beer pong -pöydät, kannettava sohvat, järjesteltävä myyntipisteet ja organisoitava kaikki muu oheistoiminta, kuten puhallettava rodeoaasi, sauna ja palju. Malttamattomimmat saapuvat nimittäin paikalle jo hyvissä ajoin ennen ensimmäisten beer pong -pelien alkamista. 

PreWappu nykymuodossaan keskittyy pitkälti beer pong -turnauksen ympärille. Turnauksen juuret juontavat vuoteen 2012, kun VOOn silloinen puheenjohtaja Mari Marttila ilmoitti hallitukselleen, että PreWappuun kuuluu beer pong -turnaus. Hallituslaiset saivat vasta myöhemmin tietää, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun turnaus järjestettiin PreWapussa, mutta se on jäänyt perinteeksi. PreWappu-mestarin titteli on sen kaltainen meriitti, että voittaja voi pröystäillä sillä valtsikavuosiensa loppuun asti (ja vielä niiden jälkeenkin).

PreWappu on myös tunnettu erilaisista vempaimista ja viihdykkeistä, joita VOO valtsikan vaksien ja Kannun hallituksen kauhunsekaisista odotuksista huolimatta hankkii Kuppalan pihalle joka vuosi. Useiden vuosien ajan VOOn vaalikokouksessa taloudenhoitajaehdokkailta kysyttiinkin, onko PreWappuun tulossa paljua, kunnes vuoden 2018 taloudenhoitaja Sofia Nevalainen päätti olla vaalilupaustensa mittainen ja hallitus viimeinkin toteutti tämän uskaliaan unelman. Seuraavana vuonna tapahtumassa nähtiin paljun sijaan legendaarinen Valtio-opin seniorit ry:n kustantama Sennusauna, minkä vuoksi VOO ansaitsi itselleen käyttökiellon Kuppalaan loppuvuodeksi. Käyttökiellon itselleen hankkinut hallitus 2019 onkin muistellut myöhemmin tätä “käyttistä” ylpeydellä ja lämmöllä. 

Koska PreWappu on hallitukselle yksi vuoden suurimmista projekteista, on päivä pitkälti tekijöidensä näköinen. Jokainen hallitus pyrkii lyömään laudalta edellisen vuoden suorituksen, sillä kaikkien aikojen suurimman ja kauneimman vapputapahtuman järjestäminen on toki suuri kunnia-asia. Kun beer pong -turnauksen voittajat on julistettu ja iloiset juhlijat suuntaavat jatkamaan iltaa, jäävät hallituslaiset kiroten noukkimaan tupakantumppeja Kuppalan pihalta. Tästä huolimatta mikään ei voita Prewapun onnistumisen tuomaa euforian tunnetta.

Valtsikan vappu 30.4.

Heti, kun PreWapusta on alkanut toipua, mutta kuitenkin hyvissä ajoin ennen Snellmanin patsaan lakitusta, on hyvä palata takaisin Kuppalan pihalle, jossa innokkaimmat kannunvalajat jakavat jo boolia janoiselle vappukansalle. 

Valtsikan oma lakitus tapahtuu Snellmanin patsaalla, jota kokoonnutaan seuraamaan yhdessä Säätytalon portaille. Snellmanin patsaan päähän ylioppilaslakin saavat painaa harvat onnekkaat, sillä tämän kunniatehtävän suorittajien valitsemista varten järjestetään aina vapun alla arvonta. Kauniin wappusään suosiessa opiskelijakansaa vietetään vappuaattoa valtsikan pihalla istuskellen hyvien ystävien seurassa.

Vappuaaton kohokohta lienee Mantan eli Havis Amandan patsaan lakitus, jota monet valtsikalaiset valuvat seuraamaan kellon lähestyessä iltakuutta. Mantan lakituksesta vastaa joka vuosi yksi neljästä pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnasta, ja tapahtuma kerää kokoon opiskelijoita Otaniemestä Etu-Töölöön ja Kruununhaasta Viikkiin. Massiivisen väenpaljouden keskellä ylioppilaslakit painetaan päähän tasan kello kuudelta, ja loppuwappu juhlitaankin sitten valkolakki päässä. Mantan lakituksen jälkeen siirrytään vielä valtsikan pihalle nauttimaan kuohujuomasta ja ystävien seurasta.

Vappuaaton iltana järjestetään useita vappujatkoja eri puolilla pääkaupunkiseutua. Vappuaaton jatkoista valtsikalaisten keskuudessa viime vuosina suosituimpia ovat olleet Vappureha, jonka järjestämiseen Kannunvalajat osallistuu, sekä Tavastian vieressä sijaitsevissa Hämäläis-Osakunnan tiloissa järjestettävä Hämiksen Wappu. Allekirjoittaneiden kokemukset rajoittuvat Hämiksen Wappuun, jossa mahdollisuuksia on monia useasta eri tanssilattiasta saunaan ja yöpalan napostelemiseen bileiden jakautuessa Hämiksen kaikkiin neljään kerrokseen. Juhlintaa jatketaan niin pitkään, kuin jaksamista riittää, jopa seuraavaan aamuun. 

Vappupäivä 1.5.

Vappu huipentuu toukokuun ensimmäisenä päivänä Ullanlinnanmäellä, jonne tuhatpäinen vappukansa kokoontuu viettämään tätä työväen, ylioppilaiden ja kevään juhlaa jokainen omalla tavallaan: kuka makaa darraisena Kannunvalajien teltan varjoissa kykenemättömänä mihinkään älylliseen toimintaan, kuka taas raahaa innostuneena koko grilliarsenaalinsa mukanaan ja taikoo ystävilleen mitä maukkaimpia brunssiherkkuja. 

Ulliksella voi esimerkiksi nähdä tupsulakin ensimmäistä kertaa päähänsä painaneita teekkarifukseja myymässä epätoivoisesti teekkareiden vappulehtiä tai etsiä käsiinsä Media ry:n edustajat, jotka tarjoilevat Median wapuspecial -nimellä kulkevaa epämääräistä alkoholipitoista litkua. Ullanlinnanmäelle saavutaan luonnollisesti säässä kuin säässä, ja aikaisempina wapun päivinä parhaiksi todettuja tasoittavia kannattaa varata reppuun tarpeeksi.

Viimeistään tässä vaiheessa monen opiskelijan energiatasot alkavat hiipua, sillä moni on juhlinut vappua enemmän tai vähemmän koko huhtikuun ajan. Tällöin VOOlainen voi olla ennen kaikkea onnellinen nurkan takana häämöttävästä kesästä sekä kaikista niistä ihanista valtsikaystävistä, joiden kanssa on saanut jakaa ikimuistoisia hetkiä jälleen yhtenä vappuna. 

Vaikka vappua ei päästä tänä vuonna juhlimaan edellä kuvatun mukaisesti pitkän kaavan kautta, on kuitenkin syytä juhlistaa opiskeluvuoden päättymistä vanhojen tai uusien valtsikaystävien kanssa.

“Kirjoittajat ovat VOOn varapuheenjohtajia emerita, jotka eivät osaa päästää järjestötoiminnasta irti, vaan jatkavat jääräilyä hallituksen virkailijoina.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s