Vaihtoehtoisten todellisuuksien kulta-aika – miksi se on nyt?

Teksti: Sampo Untamala

Olemme saaneet viettää varsin erityisen vuoden. Koronaviruspandemia on muovannut lähes kaikkien elämät täysin uuteen uskoon. Viime aikoina on kuitenkin tuntunut siltä, että kevään 2020 joukkopelko ja solidaarisuus ovat kaukana nykyisestä keväästä. Voi olla, että ihmiset ovat kyllästyneitä jo vuoden jatkuneeseen kurjuuteen, mutta taustalla on ilmennyt muitakin yllättäviä ilmiöitä – salaliittoteoriat ovat lähiaikoina yleistyneet kasvavalla vauhdilla ympäri maailmaa. Nämä teoriat ovat saaneet paljon tukea myös Suomessa. Mistä niissä oikein on kyse?

Esittelen tekstissäni monia suosittuja salaliittoteorioita, jotka ovat kytköksissä toisiinsa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että salaliittoteoreetikot eivät ole mikään yhtenäinen joukko, joilla on selkeät linjat kaikista ajatuksista. Osa uskoo johonkin ja osa johonkin muuhun. Pieni katsaus Yhdysvaltoihin ja salaliittoteorioiden historiaan auttaa kuitenkin ymmärtämään laajempaa kokonaisuutta.

Monet olivat yllättyneitä, kun 20. maaliskuuta kansalaistorilla kokoontui raporttien mukaan satojen ihmisten kokoinen joukko. Jotkut arvioivat kyseen olleen jopa yli tuhannesta ihmisestä, jotka saapuivat osoittamaan mieltään hallituksen koronarajoituksia vastaan. Väkijoukon puheenaiheisiin kuului muun muassa se, että koronaviruspandemia ei oikeastaan täytä vakavan tartuntataudin piirteitä, jonka takia hallituksen toimet ovat autoritaarisia ja laittomia. Väkijoukko vastusti myös suojamaskien käyttöä, ja uskoi, että THL on valehdellut rajusti tilastoissaan. Kiteytettynä suurin osa protestoijista uskoo, että covid-19 on valepandemia siinä merkityksessä, että virus on olemassa, mutta se ei ole niin vakava kuin luullaan. 

Suomen koronarajoitusten vastainen liike sai näkyvyyttä myös monissa podcasteissa ja sosiaalisen median alustoilla, kun Helsingin yliopiston taloustieteiden dosentti ja GnS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen teki täyskäännöksen ja alkoi esittämään ajatuksiaan koronaviruspandemiaan liittyvistä tausta-agendoista. Isoin Malisen ulostulo tapahtui melko suositussa Heikelä & Koskelo -podcastissa, jossa hän esitti ajatuksia pääministeri Sanna Marinista ja häneen kohdistuneista vaikutteista. Malinen kertoi uskovansa, että Mariniin alettiin vaikuttamaan ulkomailta käsin laajasti Davosin talousfoorumin kautta. Malinen totesi muun muassa, että Marinin vaatteissa näkyvät kurjet ovat sanatonta yhteiskuntavallan symboliikkaa. 

Malisella on paljon meriittiä niin akateemiselta, kuin talouselämänkin alalta, minkä vuoksi monet kuuntelivat tarkoin korvin, mitä hänellä oli sanottavana. Kurkiteoriat ja villeimmät ajatukset tuntuivat toisaalta monista naurettavilta. Malinen puhui myös esimerkiksi tutustaan Elina Lepomäestä (nyk. Valtonen), joka oli aluksi EU:n liittovaltiokehitystä vastaan, mutta joka Bilderberg-kokoukseen osallistumisen jälkeen alkoi kannattamaan liittovaltiokehitystä. Mielipiteen muuttamisen jälkeen hän alkoi saada enemmän valtaa kokoomuksen sisällä. Lepomäki toimi siis myös esimerkkinä päättäjästä, johon kohdistuu kansainvälistä vaikuttamista.

Kuva: Pixabay

Koronaan, maskeihin ja koronarokotteisiin liittyvät teoriat ovat kuvitteellisen jäävuoren huippua, mutta veden pinnan alta löytyy tuhansittain muitakin teorioita, johon vannoutuneimmat eliitin vastustajat perustavat koko elämän tarkoituksensa. The New World Order, eli uusi maailmanjärjestys, on suuri, vanha ja perinteinen teema salaliittoteoreetikoiden piirissä. Teorian mukaan maailmaa hallitsee salaisesti rikas pieni eliitti, joka suunnittelee suljettujen ovien takana koko maailman hallintasysteemin muuttamista kohti orwellilaista 1984-mallia. Mallissa maailma on tiukan valvonnan ja kommunistisen hallinnan alla, ja pieni eliitti pitää hallussaan suurinta osaa maailman pääomasta.

”Koronaan, maskeihin ja koronarokotteisiin liittyvät teoriat ovat kuvitteellisen jäävuoren huippua, mutta veden pinnan alta löytyy tuhansittain muitakin teorioita, johon vannoutuneimmat eliitin vastustajat perustavat koko elämän tarkoituksensa.”

The New World Order -teoriasta tekee suositun sen yhteensopivuus monien perinteisten ajatusten kanssa. Länsimaisessa kristityssä fundamentalistisessa raamatuntulkinnassa ajatellaan, että ennen maailmanloppua maailma ajautuu tuliseen ja synkkään aikaan, jossa antikristus pitää valtaa ja kristittyjä vainotaan. Esimerkiksi yhdysvaltalaiset evankelikaalit ovat tyypillisesti olleet innokkaita lopun aikojen odottajia. Ei ole siis mikään sattuma, että Yhdysvallat on monien salaliittoteorioiden alkuperämaa. Sen lisäksi, että uutta maailmanjärjestystä pelätään, sitä odotetaan.

The New World Order -teoria kertoo siis ajasta, jolloin tapahtuu jotain mullistavaa. Tämän maailmanmullistuksen kautta maailmanjärjestys ja elämäntavat saavat synkän muutoksen massahallinnan aikaan. Viime aikoina ilmoille on ilmestynyt uusi teoria, jossa koronaviruspandemian ajatellaan olevan tämä mullistava tekijä, joka muuttaa koko maailman suunnan. Tämä uusi teoria kulkee nimellä ”The Great Reset”, ja se on saanut nimensä Davosin talousfoorumin 2021 -agendasta. Monet olivat hämmentyneitä, kun talousfoorumi julkisti vuoden vaihteessa uutta materiaalia. Materiaaleissa puhuttiin siitä, miten maailma saadaan jaloilleen koronaviruspandemian jälkeen. Hämmennystä tuotti erityisesti talousfoorumin johtajan Klaus Schwabin lausahdukset, kuten ”You will own nothing and be happy”. The Great Reset -idean mukaan maailman talousjärjestelmää ja energialähteiden käyttöä tulee muuttaa ja ihmisten kulutusta tulee laskea radikaalisti. Covid-19 on aiheuttanut ainutlaatuisen tilaisuuden muuttaa maailmaa suuntaan, jossa se selviää ilmastonmuutoksesta ja muista globaaleista ongelmista.

Ajatuksena maailman muuttaminen kestävään suuntaan on hyvä ja välttämätön, mutta salaliittoteoreetikoiden mukaan Davoksen agenda on epäilyttävä. Talousfoorumille kokoontuu vuosittain maailman rikkaimpia ja vaikutusvaltaisimpia henkilöitä, ja monista on tuntunut, että agenda on holhoava. The Great Reset voikin olla oikeasti The New World Order -tapainen tulevaisuus, jossa ihmiset pakotetaan globaaliin kommunismiin ja massahallintaan. Kaikkea ei siis kerrota.

The Great Reset -salaliittoteoriassa koronaviruksella on tärkeä rooli. Teorian kannattajat uskovat, että pandemia ei todellisuudessa lopu koskaan. Aina tulee uusi virusmuunnos, Biotech-Pfizerin rokotteesta tarvitaan kolmas annos, ehkä neljäs, ehkä viides; lista on loppumaton. Pandemiaa jatketaan niin pitkään, kunnes maailma on täysin eliitin hallinnan alla. Rokotteilla on tietysti myös suuri rooli, koska niitä voidaan mahdollisesti käyttää ihmisten suoraan biologiseen muokkaamiseen. The Great Reset -teoriastakin on useita eri versioita; jotkut ovat lievempiä ja jotkut menevät vielä syvemmälle. 

Suomen koronarajoitusten vastainen joukko koostuu todennäköisesti monenlaisista yksilöistä, joista jotkut ovat Great Reset -uskojia ja jotkut ovat vaan turhautuneita siihen, että kuntosalit ovat kiinni. Suomalaisiin verrattuna yhdysvaltalaiset ovat fanaattisempia ja uskovat usein koronateorioiden rinnalla moniin muihinkin teorioihin. Ensimmäinen suuri yhdysvaltalainen, julkisuuteen puskenut salaliittoteoriailmiö oli Qanon-liike, joka sai kannatusta myös Suomessa. Se perustui yhdysvaltalaisten äärioikeistolaisten uskoon siitä, että demokraatit ovat todelliselta olemukseltaan salaisesti vallankaappausta suunnittelevia eliitin jäseniä. Qanon ja uusi rajoitusten vastainen liike ovat selkeästi kytköksissä toisiinsa.

Yhdysvallat on aina ollut salaliittoteoreetikkojen luvattu maa, mutta 2010-luvulla kellarissa olevista 9/11-teoreetikoista on kehkeytynyt Qanonin ja muiden ilmiöiden kautta jopa miljoonien ihmisten suuruinen lauma, jonka jäseniä nähdään myös kaupunkien kaduilla. Eliitin salaiseen toimintaan liittyvät teoriat saivat uutta virtaa Jeffrey Epsteinin tapauksen kautta, kun laaja rikkaisiin ihmisiin kytköksissä oleva ihmiskaupparinki paljastuikin todeksi. Epsteiniin alettiin yhdistelemään teoreetikoiden toimesta muitakin vaikutusvaltaisia ihmisiä, kuten vaikkapa Bill Clinton.

Miksi nyt? Tähän kysymykseen vastaaminen on hankalaa. Salaliittoteorioiden suhteen on tapahtunut käänne, jossa rankemmista teorioista on tullut ilmoille lievempiä ja uskottavampia versioita, joilla on väitetysti enemmän todisteita. Uusi maailmanjärjestys on ollut foliohattuteoria, mutta Davosin agenda on sitonut uuden maailmanjärjestyksen johonkin konkreettiseen. Tähän popularisaatioon liittyy myös Yhdysvaltojen vahva polarisaatio ja kuplautuminen, jossa kumpikin puoli elää omien totuuksien elämäänsä. Salaliittoteoriat ovat yleistyneet äärioikeiston keskuudessa, ja tämä on kasvattanut niiden suosiota, sillä aikaisemmin ne eivät ole olleet sidottuja poliittiseen kenttään.

“Salaliittoteorioiden suhteen on tapahtunut käänne, jossa rankemmista teorioista on tullut ilmoille lievempiä ja uskottavampia versioita, joilla on väitetysti enemmän todisteita.”

Jos tapahtuu jotain arjesta poikkeavaa, kuten presidentin salamurha, kaksoistornien kaatumisen tragedia, sota, tai muuta vastaavaa, on kiehtovaa pohtia vaihtoehtoisesti sitä, mitä kaikkea meille jätetään kertomatta. Eliitti ja valtaapitävien joukko tuntuu kaukaiselta ihmisjoukolta, ja kaikkia keskusteluja on vaan yksinkertaisesti mahdoton kuulla. Se, minkä takia koronapandemiaan liittyneet salaliittoteoriat ovat saaneet niin paljon suosiota, johtuu koronapandemian pitkästä kestosta ja sen suuresta vaikutuksesta kaikkiin maailman ihmisiin. Ihmiset elävät vaihtoehtoisista todellisuuksista. Mitä jos asiat eivät olekaan niin, miltä vaikuttavat? Elokuvat, kuten Matrix tai Stanley Kubrickin Eyes wide shut ovat muun muassa leikkineet tämän kysymyksen kanssa. Voi olla, että salaliittoteorioihin uppoutumisen takana on ilmiö, jossa teoriat toimivat aluksi mielenkiintoisina vaihtoehtotodellisuuksina, mutta liiallisen syventymisen jälkeen todellinen usko teorioihin alkaa kasvamaan askel askeleelta.

Monet sanovat, että salaliittoteoriat syntyvät ihmisten närkästyneisyydestä ja epäonnesta. Tämä on epäilemättä totta, mutta taustalla voi olla myös se, että kapitalistinen massakulutusyhteiskunta tuottaa joillekin käsittämättömän neutraalin arjen. Länsimaalaisissa pitkälle kehittyneissä sekularisoituneissa yhteiskunnissa elämä voi todella olla tylsää. Vaihtoehtoisen todellisuuden kiehtovuus kasvaa tämän tylsyyden kasvaessa. Internetistä on tullut joillekin melkein ainoa viihteen lähde, ja tylsyys saa ihmiset kaivamaan internetistä muutakin kuin sen, mitä valtamedia heille tarjoaa. 

Toiseksi; koronaviruspandemian hektisyyden keskellä ei ole ollut aikaa tai mahdollisuuksia luoda laajempaa julkista keskustelua siitä, miten asiat tulisi hoitaa, tai väitellä eri virukseen liittyvistä tieteellisistä tutkimuksista. Toisin sanoen; salaliittoteorioiden kumoamiselle ei ole jäänyt tarpeeksi aikaa ja rajoitusten vastustajien ääni on jäänyt kuulematta. Tiede on yhdessä asiassa selkeä: koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla äärimmäisen vakava. Tauti on tappanut ja runnonut miljoonia ihmisiä, ja sairaaloiden kantokyvyt ovat olleet joissain maissa äärimäisen tiukilla. Kun kyse on ollut ihmishengistä, ei ymmärrettävästi olekaan ollut aikaa kuunnella salaliittoteoreetikoita. Tämä ristiriita yhdessä pandemian pitkän keston kanssa on aiheuttanut suurta turhautumista ja tylsistymistä monissa ihmisissä, minkä vuoksi he ovat kääntyneet vaihtoehtoisten totuuksien puoleen. Tylsyyden ja raivon yhdistelmä voi luoda vaarallisia ilmiöitä – tämä on ollut selvää koko ihmisten historian ajan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s