Kolumni: Konservatiivien kääntynyt kelkka

Jyväskylä_Kärkkäinen

JULIUS LEHTINEN.

Oli aika, jolloin Yhdysvalloissa palveluiden eväämistä tummaihoisilta perusteltiin yritysten oikeudella valita asiakkaansa ja päättää omista asioistaan. Niinkin hiljattain kuin tänä kesänä Yhdysvaltain korkein oikeus tuomitsi coloradolaisen leipomon olevan oikeutettu kieltäytymään leipomasta kakkua miesparille. Ympäri telluksen konservatiiviset äänenpainot tietenkin ihastelivat päätöstä. Katsos, kun kyse on yksityisen yrityksen vapaudesta päättää, eikä sitä kyllä nyt voida muuttaa vain, koska joku ei väärän seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi saanutkaan kakkua. Taloudellinen liberalismi voittoon!

Kesäkuun alussa Pori Jazz päätti näyttää toimitusjohtajalleen Aki Ruotsalalle ovea. Pori Jazz katsoi, ettei Ruotsala edusta kesätapahtuman arvoja tämän julki tulleiden homoseksuaalisuudesta eheytymistä käsitelleiden kommenttien myötä. Jostain syystä asiasta nousi kuitenkin poru samaisten konservatiivien keskuudessa: yksityisten tahojen vapaus päättää asioistaan ei yhtäkkiä pätenytkään.

Viimeisin kierros kyseisestä spektaakkelista läpikäytiin hiljattain, kun muun muassa Facebook sulki salaliittoteorioita surutta eetteriin puskevan Alex Jonesin sekä tämän Infowars-median tilit. Jones on kunnostautunut muun ohella Sandy Hookin kouluampumisessa kuolleiden lasten vanhempien vainoamisessa yli osavaltiorajojen. Olivathan he hänen mielestään liittovaltion palkkaamia kriisinäyttelijöitä, sillä kyseinen tragedia oli tosiasiallisesti valtion masinoima valeoperaatio, false flag.

Infowars-tilien sulkeminen yksityisten sosiaalisen median alustojen toimesta oli aiemmin niin vankasti yritysten vapautta kannattaneiden mielestä nyt väärin, suorastaan sananvapauden rajoittamista. Asiat olisivat ilmeisesti paremmin, mikäli valtio pakottaisi yksityisen yrityksen tarjoamaan alustan sisällölle, jota se ei tahdo jakaa tai amplifioida.

Kenties havainnollistavimpana esimerkkinä kotimaassa toimi elokuun loppupuolella kampanjointi J. Kärkkäisen tavaratalojen boikotoimiseksi. Tuotemerkkejä pyrittiin lompakolla äänestämällä kannustamaan myynnin lopettamiseen Pohjoismaista Vastarintaliikettä rahallisesti tukevan Kärkkäisen valikoimissa. Uuskonservatiivit, kuten “tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sananvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta” omien sanojensa mukaan kannattava Päivän Byrokraatti-sivusto, huolestuivat kertakaikkisesti asioiden suunnasta. Moinen kommunismi oli liikaa, ja sitä paitsi Pride-liikekin on mennyt liian pitkälle kun yritykset vapaaehtoisesti ottavat tapahtumaan osaa.

Yhteiskunnat ympäri maailman ovat vääjäämättä kulkeneet viime vuosikymmeninä kohti arvoliberaalimpaa järjestystä. Eräs sen sivuvaikutus on, kuinka taloudellinen liberalismi, se kuuluisa yrityksen vapaus valita asiakkaansa ja tehdä päätöksensä, tuottaa erilaisia lopputuloksia kuin ennen. Ja nimenomaan sellaisia lopputuloksia, jotka eivät arvokonservatiiveille ole mieleen.

Tässä kohtaa herää toki kysymys, eikö aiempi todistelu johdonmukaisuudesta vapaan talouden edessä pitänytkään paikkaansa. Kun vapaata taloutta toitottamalla ei enää samassa mittakaavassa voikaan perustella homojen ja mustien syrjintää, ovat  vapaata taloutta vaativat äänenpainot arvokonservatiivien parissa vähentyneet.

Ehkä tavoite olikin oman arvokavalkadin tukeminen konsistenssista välittämättä, eikä taloudellisen liberalismin ylläpitäminen.

Ajatella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s