Elämää Kiinan varjossa

Noin kaksi kuukautta ennen kuin lähdin Taiwaniin vaihtoon kävin lounaalla taiwanilaisen vaihto-opiskelijan kanssa Helsingissä. Kysyin häneltä: “Miten suomalaiset reagoivat, kun kerrot olevasi Taiwanista?” Hän vastasi, että vain harva tietää Taiwanista mitään muuta kuin sen, että Kiina uhkaa sitä. Suomalaisille ja erityisesti politiikasta kiinnostuneille Taiwan on ennen kaikkea ulkopoliittinen kuriositeetti, yksi mielenkiintoisista palasista suuressa geopoliittisessa pelissä.

Teksti ja kuvat: Leo Valkama

Taiwanin pääkaupunkiin Taipeihin saavuttuani huomasin olevani tyypillisessä Itä-Aasian suurkaupungissa. Ihmisiä, neonvaloja ja tekemistä, kaikkea oli paljon. Kuten Japanissa, Koreassa ja Kiinassa, myös Taiwanissa paikalliset ovat todella avuliaita ja kohteliaita, vaikka heidän englannin taitonsa ovat usein rajalliset. Paikalliset auttavat aina hukassa olevaa turistia ja lounaalle mentäessä aina tarjoutuvat maksamaan. Kiinan opettajamme kertoi, että kiinan kielessä on eri sanat tavanomaiselle kohteliaisuudelle ja todelliselle kohteliaisuudelle, joka ylittää yhteiskunnan vaatiman kohteliaisuuden tason. Moni asia, joka suomalaiselle voisi olla erityisen kohteliasta, kuuluu taiwanilaisessa kulttuurissa jokapäiväiseen kohtelaisuuteen.

Normaalin arjen ja lämpimän yhteiskunnan kanssa sovussa elää kylmä geopolitiikka. Xi Jinping on todennut, että Taiwanin on yhdistyttävä Kiinan kanssa, vaikka tämä vaatisi väkivaltaa. Samalla Taiwanissa sijaitsee maailman edistyneimpiä mikrosiruja tuottava TSMC, jonka Yhdysvallat haluaa pitää omassa etupiirissään. Mikrosirusodassa Taiwan onkin maailman merkittävin taistelutanner, sillä vain taiwanilaisilla on henkilöstöä, jolla on tarvittava osaaminen tuottaa maailman edistyneimpiä mikrosiruja. 

Olen todella tykännyt Taipeissa asumisesta ja opiskelusta. Illat ovat täynnä tekemistä, sillä ne voi viettää konsertissa, paikallisilla illalla auki olevilla katutoreilla tai vaikka karaokea laulamalla. Päivät puolestaan kuluvat suurimmaksi osaksi opiskelemalla, mutta myös kulttuurimahdollisuuksia on ja luonto on yllättävän lähellä. Taipein metropolialueella on melkein 10 miljoonaa asukasta, mutta silti kaupungin kaupallisesta keskustasta voi päästä noin 20 minuutissa pyörällä tai metrolla metsäisille vuorille. Itse Taipein kaupunki onkin rakennettu oikeastaan vuorien luoman ympyrän keskelle, joten melkein jokaisesta kaupunginosasta pääsee melko nopeasti lähimmälle vuorelle ja luontoon. 

Opinnoissa Taiwanin geopoliittinen todellisuus on jatkuvasti läsnä. Jokaisella sekä Afrikan politiikkaa että Aasian demokratisoitumista käsittelevällä luennolla on puhuttu jossain kohdassa myös Kiinasta. Kiinan ja Taiwanin suhteesta puhutaan myös usein Kiinan poliittista taloutta koskevalla kurssilla. Kiinan mahdollista uhkaa käsitellään myös huumorin kautta. Ensimmäisenä päivänä kampuksella puhuimme maanjäristyksistä Taiwanissa ja paikallinen opiskelija aloitti opastuksen näin: “Jos huomaatte maan järisevän ja kuulette outoja ääniä, ei syytä huoleen se ei vielä ole kiinalaiset pommit, vaan maanjäristys!” 

On myös otettava huomioon, että taiwanilaiset eivät aina puhu vain Kiinan uhasta. Toisaalta riippuvuus Yhdysvalloista asettaa niin ikään uhkan Taiwanin asemalle. Jos Taiwan lukitsee itsensä täysin yhteen Yhdysvaltojen kanssa on sen aina vastattava myönteisesti Yhdysvaltojen vaatimuksiin. Onko sillä enää silloin todellista päätösvaltaa omiin asioihinsa? Erityisen paljon keskustelua on herättänyt Yhdysvaltain TMSC:lle esittämä pyyntö rakentaa tehtaita Yhdysvaltoihin. Yhtiön on vaikea kieltäytyä pyynnöstä. Moni paikallinen on tulkinnut tämän niin, että Yhdysvallat luovat itselleen vaihtoehdon ulospääsylle. Jos Yhdysvalloissa on jo valmiiksi sirutuotannon teollista infrastruktuuria, mahdollisen sodan syttyessä taiwanilaisen  pääoman ja osaamisen siirtäminen on helpompaa osallistumatta sotilaalliseen konfliktiin. Jos Taiwan asemoi itsensä vahvasti Yhdysvaltojen etupiiriin, on sen myös hyvin vaikea sanoa ei Yhdysvaltojen samantyyppisille pyynnöille tulevaisuudessa. Taiwanin tasapainottelu Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä muistuttaa toki paljon sitä, kuinka Suomi on tasapainoitellut historiansa aikana suhteita Venäjän ja lännen kanssa. Nyt taiwanilaiset pohtivat uhkaa liiallisesta suomettumisesta Yhdysvaltoja kohtaan.

Yleisesti olen ollut todella tyytyväinen Taiwanissa. Uudet näkökulmat moniin opiskeluaiheisiin, mukaan lukien Taiwanin omaan geopolitiikkaan ovat olleet äärimmäisen mielenkiintoisia. Samalla elämä hyvin erilaisessa kulttuurissa on ollut todella antoisaa ja jatkuvasti vastaan tulee jotain uutta ja yllättävää. Suosittelen vahvasti vaihtoon lähteviä menemään myös Euroopan ulkopuolelle kaukokohteisiin. En halua kaunistella asiaa liikaa. Kauemmas lähteminen on hankalampaa ja todellisuudessa esimerkiksi Taiwaniin lähtemiseen kuului monia vaikeuksia, kuten paikallisen yliopiston vaatima lääkärintarkastus. 

Samalla todella erilaisessa kulttuurissa oppii todella paljon maailmasta ja myös omasta kulttuuristaan, mikä on todella antoisaa. Kun lähtee kauas, tapaa myös monesta paikasta tulevia ihmisiä. Olenkin viettänyt täällä aikaa ihmisten kanssa jokaisesta maanosasta. Voin siis vahvasti suositella Taiwania vaihtoa suunnittelevalle, sillä maa avautuu paljon monipuolisempana paikkana kuin vain ulkopoliittisena kuriositeettina. Ennen kaikkea rohkaisisin menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja lähtemään kauas kotoa, sillä silloin vaihto on varmasti silmiäavaava. 

Kirjoittaja on entinen Policyn päätoimittaja ja on tykästynyt erityisesti Taiwanin kolikkopeleihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s