VOOLAISEN MATKAOPAS SUURIMMALLE JA KAUNEIMMALLE KULTTUURIMATKALLE

Marraskuun valopilkku ja vuoden suurin ja kaunein kulttuurimatka on pian käsillä! VOOsse ei ole ainoastaan päättymättömiä iltoja Itämeren aalloilla; länsinaapurin pääkallopaikalla on mittava ja monipuolinen museotarjonta sivistyksennälkäiselle valtiotieteilijälle.

Tukholma on VOOn rissen välipäivänä ainutlaatuinen kulttuurielämys vaativissa olosuhteissa. Hyvässä seurassa jaettu museoelämys stimuloi keskustelua ja tyydyttää valtiotieteilijälle tyypillistä kyltymätöntä tiedonjanoa – sopivasti ennen sen toisen janon tyydyttämistä.

Määrätietoinen liikkeellelähtö on menestyksekkään museokierroksen A ja O. Museot aukeavat liki poikkeuksetta klo 10 tai 11 ja sulkeutuvat klo 17. Koska laiva on Tukholmassa klo 10 ja suuntaa paluumatkalle 16:45, tehokasta peliaikaa kaupungilla on noin neljä tuntia. Aikaa säästääksesi syö aamiainen laivassa, jos vain vatsasi sen kestää. Korkkaa tasoittava(t) tarpeen vaatiessa. Ylipuhu joukkueesi museokierrokselle jo edellisenä iltana, valitse kohteesi etukäteen ja tartu aamulla ohjaksiin. Illalla voit hoivailla kulttuurikierroksen jäljiltä kolottavia jäseniä risteilyaluksen kylpyläosastolla.

Museoita

Keskinen Tukholma voi ylpeillä useilla museokeskittymillä. Djurgårdenilla pääset syventymään Vasa-museoon (170 SEK), Pohjoismaiseen museoon (120 SEK), Abba-museoon (180 SEK), Viikinkimuseoon (155 SEK), Liljevalchin taidehalliin (100 SEK), Skanseniin (140 SEK) tai pidemmällä muun muassa Prinssi Eugenin taidekokoelmaan (140 SEK). 

Djurgårdenin pohjoispuolella Östermalmin tienoilla sijaitsevat muun muassa Historiallinen museo (maksuton), Armeijamuseo (maksuton), Näyttämötaiteen museo (maksuton) ja Hallwylin palatsin taide- ja kotimuseo (maksuton, aukeaa klo 12).

Gärdetin museopuistossa osoitteessa Djurgårdsbrunnsvägen 24 voit seikkailla Merihistoriallisessa museossa (maksuton), Etnografisessa museossa (maksuton), Urheilumuseossa (maksuton), Poliisimuseossa (40 SEK) ja Tekniikan museossa (160 SEK)). 

Skeppsholmenin saarella sijaitsevat arkkitehtuurimuseo (maksuton), Itä-Aasian taiteen ja kulttuurin museo (maksuton) ja taidemuseo Moderna museet (maksuton peruskokoelma). Kansallismuseo (maksuttomia pysyviä näyttelyitä) sijaitsee sillan päässä mantereen puolella.

Vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä voit vierailla kuninkaanlinnassa (80 SEK), Livrustkammarenissa (maksuton), Keskiaikamuseossa (maksuton), Välimeren arkeologian museossa (Medelhavsmuseet, maksuton) tai Tanssimuseossa (Dansmuseet, 100 SEK). 

VOOlaisten kestosuosikki Fotografiska (125–185 SEK) sijaitsee muista museoryppäistä erillään Södermalmin puolella osoitteessa Stadsgårdshamnen 22. Tukholman kaupunginmuseo (maksuton) on matkan varrella heti vanhankaupungin jälkeen. Luonnonhistoriallinen museo (130 SEK) sen sijaan möllöttää keskustan pohjoispuolella Tukholman yliopiston alueella.

Suositukset ja varoitukset

Museoita on siis koko läjä, mutta mihin niistä kannattaa suunnata? Olotiloista riippuen yksi joukkue ehtii syynätä kaksi kohdetta ilman mahdottomia ponnistuksia. Onnistuneella rissemuseoreissulla mielen ylevöittäminen onnistuu ilman syvällistä perehtymistä tai piinkovaa keskittymiskykyä.

Autenttisten VOOssen välipäivän tutkimusten perusteella Vasa-museo on takuuvarma hitti. Livrustkammaren tarjoaa ”vähän outoon oloon” sopivan maistiaisen menneiden monarkkien loisteesta. Itä-Aasian museo on sopivan kokoluokkansa ja laadukkaiden näyttelyidensä ansioilla mainio kohde. Sotahistoriaan suuntautuneen risteilijän kannattaa raivata tiensä Armeijamuseoon. Historiallinen museo oli kokemuksena tukevaa perustasoa. Pohjoismainen museo sen sijaan osoittautui risteilyoloissa puuduttavaksi. Luonnonhistoriallisesta taas jäi sekava ja sokkeloinen vaikutelma.

Tänä vuonna allekirjoittanut suosii taidetta laveasti ymmärrettynä. Hallwylin museo ja Arkkitehtuurimuseo houkuttelevat, mutta niin tekevät myös kuninkaanlinna ja Fotografiska. Lopulliset kohteet varmistuvat tietysti vasta Itämeren aaltojen armosta.

Kartta: Olli Puumalainen

Kirjoittaja, Olli Puumalainen, on innokas museoharrastaja ja kohta viiden VOOssen veteraani, joka on suurimman ja kauneimman rissen välipäivinä ehtinyt koetella itseään jo seitsemässä eri museokohteessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s