Valehtelun ammattilaiset

Teksti: Joakim Kullas

Kuvitus: Noora Pelkonen

Venäjän vaarallinen propaganda leviää sosiaalisessa mediassa myös suomalaisten suilla. Ketkä sitä levittävät ja mikä on heidän tarkoituksensa?

Ukrainan sodan raivotessa Kremlin propagandakone jauhaa kenties kovempaa kuin vuosikymmeniin. Presidentti Vladimir Putin sekä uskollinen yrmeä ulkoministeri Sergei Lavrov toistelevat valtion televisiossa yhä villimpiä valheita. 

Tuoreimpia näistä ovat väitteet Yhdysvalloista valmistamassa biologisia aseita Ukrainassa. Venäjän YK-lähettiläs väitti Yhdysvaltojen välittävän taudinaiheuttajia Venäjälle muuttolintujen avulla. Itänaapuri on jopa esittänyt Ukrainan suorittavan kansanmurhaa Donbassin alueella itäisessä Ukrainassa. The Guardianin mukaan YK:n kansainvälisen tuomioistuimen puheenjohtaja Joan Donoghue ilmoitti, ettei todisteita kansanmurhasta ole löytynyt. 

Länsimaisen kansalaisen korvaan täysin absurdeilta kuulostavat väitteet eivät kuitenkaan leviä ainoastaan Venäjän valtiollisesta televisiosta tai salaperäisestä trollitehtaasta Pietarin pohjoispuolella. Propaganda ulottaa lonkeronsa myös Suomeen ja jotkut tavallisetkin suomalaiset suoltavat sitä sosiaalisessa mediassa. 

Kenties näkyvin disinformaation ammattilainen Suomessa on raivoisasta Venäjän valtion puolustamisesta tunnettu dosentti Johan Bäckman. Yhteiskuntatieteilijä Bäckman on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1998. Bäckman on sen jälkeen työskennellyt Helsingin yliopistolla sekä väitellyt tohtoriksi samasta yliopistosta aiheenaan Venäjän ja Viron järjestäytynyt rikollisuus. Tämän lisäksi Bäckman on oikeussosiologian dosentti Helsingin yliopistossa sekä kriminologian dosentti Turun ja Itä-Suomen yliopistoissa. 

”USA, britit, Saksa suunnittelivat Hitlerinkin hyökkäystä pahempaa bioase- ja ydiniskua Venäjälle. Suomi ei ollut osallinen tähän eikä Suomessa tästä edes tiedetty, lukuun ottamatta Nato-trolleja, joita paraikaa evakuoidaan USA:an”, väitti Bäckman Twitterissä maaliskuussa. 

Mielikuvituksellinen lainaus on kaivettu suoraan sosiaalisen median syvästä päädystä ja koko skenaario on kuin huuruisen jännitystrillerin sivuilta. Twiittiä ei kuitenkaan ole lähettänyt anonyymi Twitter-häirikkö, vaan dosentti Bäckman, jolla on pitkä historia Venäjän puolesta toimimisessa. Häntä käytetään myös eräänlaisena Suomen asiantuntijana Venäjän virallisessa mediassa, joten hän saa maassa kommenteilleen huomattava näkyvyyttä. 

Sosiaalisessa mediassa ja Venäjän uutisissa riehuva suomalainen dosentti ei ole ainoa Kremlin jalkatyötä tekevä suomalainen. Edesmenneen Ilja Janitskinin perustamaa rasistista MV-lehteä julkaistaan nykyään Itä-Ukrainan ”kansantasavalloista” käsin. Informaatiotilan hämmentämisestä vastaa valelehden ruoriin siirtynyt suomalainen teatteriohjaaja Janus Putkonen

Porvoon teatterissa uransa aloittanut Putkonen pyörittää nykyään toisenlaista teatteria, jonka tarkoitus on kylvää epäluuloa, vastakkainasettelua sekä hämmennystä suomalaisten keskuuteen. Janitskinin aikana erityisesti pakolaisten mollaamiseen keskittynyt MV-lehti on nykyään huomattavan Venäjä-mielinen. Sen sivuilla seikkailevat muun muassa dosentti Bäckman sekä Valta kuuluu kansalle -puolueen perustanut Ano Turtiainen. Putkonen ja Bäckman ovat tunnetusti hyvää pataa. Parivaljakko on toiminut yhteistyössä Itä-Ukrainan separatistialueilla sekä tehnyt haastatteluja Ukrainan armeijaa vastaan sotivista suomalaisista vierastaistelijoista. 

Mainitsemisen arvoinen suomalainen putinisti on myös toimittaja Leena Hietanen. Hän on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Helsingin Sanomissa sekä kirjoittanut Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, Kauppalehteen ja Turun Sanomiin. Hietanen on tunnettu erityisesti Viroa koskevista kritiikkiä herättäneistä lausunnoista. Vuonna 2008 julkaistussa pamfletissaan Viron kylmä sota Hietanen kuvailee Viroa fasistiseksi apartheid-valtioksi, joka sortaa vironvenäläisiä sekä muodostaa uhan koko Euroopan turvallisuudelle. 

Venäjän laiton hyökkäys Ukrainaan kaivoi sosiaalisen median syövereissä muhineet Venäjä-mieliset propagandistit taisteluvalmiuteen. Sosiaalisen median soturit aktivoituivat erityisesti Twitterissä, jossa informaatiotaistelua johtavat edellä mainitut suomalaiset Kremlin äänitorvet. 

MV-lehden sivut täyttyivät videoista, joissa Bäckman, Hietanen ja Putkonen ”analysoivat” Ukrainan tilannetta muodostaen oman, harhaisen näkemyksen totuudesta. Venäjän propagandaa on kohdistettu Suomeen jatkuvasti ja väitteissä toistuvat samanlaiset teemat. 

Hietasen, Bäckmanin ja Putkosen puheet osuvat yksi yhteen Yhdysvaltojen ulkoministeriön keräämien Venäjän propagandan yleisimpien teemojen kanssa. Ulkoministeriön mukaan Venäjä pyrkii esittämään itsensä uhrina ja leimaa maan toimintaan kohdistuneen kritiikin ”russofobiaksi”. Samaa väitettä toitottaa myös dosentti Bäckman, joka näkee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan sodaksi ”russofobiaa” vastaan. 

Myös historian vääntely mieleiseen suuntaan sekä länsimaisen liberaalin yhteiskunnan mädännäisyys ja vääjäämätön romahtaminen ovat hyvin usein käytettyjä valheita. Nämä väitteet vilisevät myös suomalaisten putinistien puheissa. 

Bäckmanin, Putkosen ja Hietasen sosiaalisessa mediassa tykittämiä tietoja voi kuvailla räikeiksi valheiksi ja suoraksi disinformaatioksi, josta kaikenlainen hienovaraisuus on kaukana. Valheille on turha antaa merkittävää näkyvyyttä, mutta niiden tarkoitusten ja levittäjien taustojen tuntemisesta on hyötyä, kun seikkailee tietoa tulvivassa sosiaalisessa mediassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s