Poliisin tehtävä on suojella, ei syyllistää

Teksti: Krista Karhu

Kuvitus: Cult Cunth & Krista Karhu

Feministiaktivistien kansalaisaloite vaatii poliisille pakollista ja riittävää erityiskoulutusta seksuaalirikosten uhrien kohtaamisesta. 

Feministinen aktivistiryhmä Cult Cunth on laatinut kansalaisaloitteen ”Suojele, älä syyllistä”, jonka tavoitteena on tehdä jokaiselle poliisille pakolliseksi koulutus seksuaalirikosten uhrien kohtaamisesta. 

Seksuaalirikosten uhrit kohtaavat jatkuvasti vähättelyä ja syyllistämistä poliisin toimesta. Erittäin haavoittuvassa tilassa oleva uhri ei saa apua hakiessaan osakseen empatiaa tai sensitiivisyyttä vaan pahimmillaan uudelleen traumatisoituu poliisin toimien syystä. Poliisin riittämätön ammattitaitoa ja tieto seksuaalirikoksen uhrien kohtaamisessa johtaa uhrien uudelleen traumatisoitumiseen sekä poliisiin luottamisen murenemiseen. 

Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa merkittävä ja kansainvälisesti tunnistettu ihmisoikeusongelma. Tutkimusten mukaan Suomessa vain n. 10–20 prosenttia poliisin tietoon tulleista raiskauksista johtaa tekijän tuomitsemiseen. Tämä prosentti on ollut laskussa jo pitkään. Merkittävä osa seksuaalirikosten rikosprosesseista pysähtyy jo esitutkintaan, siis poliisiin. Poliisilla on ensisijaisen tärkeä rooli uhrin oikeuksien valvonnassa ja niiden toteutumisen suojelussa. Suomalaiset seksuaalirikokset ovat jäävuori-ilmiö, eli valtaosa rikoksista jää ilmoittamatta. Tämän takia tuhannet uhrit vuosittain jäävät ilman tukipalveluja, ja samalla tuhannet väkivallan tekijät selviävät rikoksestaan moitteetta.

Kansalaisaloite lähti liikkeelle aktivistien omista negatiivisista kokemuksista sekä yhteisön sisällä jaetuista tarinoista. Oli selvää, ettei nykytilanne ole kestävä. EU:n rikosuhridirektiivi määrää, että uhri pitäisi aina kohdata kunnioittavasti, ymmärtävästi, hienotunteisesti ja yksilöllisesti. Tämä ei uhrien kertomusten mukaan Suomessa toteudu. Kansalaisaloitteen kampanjoinnin alkamisen jälkeen lukuisat ihmiset ovat lähettäneet kertomuksia omista kokemuksistaan poliisista. Tarinat ovat hyytäviä ja kertovat vähättelystä, syyttelystä sekä uhrien oikeuksien heikosta tilasta.

”Suojele, älä syyllistä -kansalaisaloite pyrkii parantamaan seksuaalirikosten uhrien oikeusturvaa ja turvaamaan uhrien asiallisen kohtelun traumaattisen rikoksen uhriksi joutumisen jälkeen.”

Seksuaalirikosten uhrit ovat tilastollisesti tyytymättömämpiä poliisin toimintaan kuin muiden rikosten uhrit. Suojele, älä syyllistä -kansalaisaloite pyrkii parantamaan seksuaalirikosten uhrien oikeusturvaa ja turvaamaan uhrien asiallisen kohtelun traumaattisen rikoksen uhriksi joutumisen jälkeen. Suomi on saanut moitteita useammilta tahoilta, kuten Amnestylta, YK:n CEDAW-komitealta sekä YK:n kidutuksen vastaiselta komitealta siitä, ettei Suomi ole täyttänyt velvoitteitaan raiskausrikosten tuomitsemisprosentin nostamiseksi. Lisäksi moitteita on tullut siitä, ettei Suomi ole tehnyt riittävästi torjuakseen sukupuolittunutta väkivaltaa.  

Poliisin asenteiden sekä toiminnan taustalla vaikuttaa laajempi yhteiskunnallinen ilmapiiri. Cult Cunth on toiminnassaan pyrkinyt luomaan termiä naisviha arkiseksi tavaksi kuvata yhteiskunnan naisvihamielisyyttä. Seksuaalirikoksen uhrien vähättely on yksi naisvihan muoto. Suomen poliisi ei ole irrallaan muusta yhteiskunnasta tai vapaa ennakkoluuloista. Koska poliisilla on erityinen asema vallan käyttäjänä, tulisi poliisin toimintaan kohdistaa erityistä huomiota. Poliisin tulisi edustaa arvoja, joita haluamme yhteiskunnassa laajemmin edistää. 

Suomen poliisi on toistuvasti tehnyt ulostuloja, joissa syyllistetään seksuaalirikoksen uhreja ja vähätellään rikoksen vakavuutta. Keskusrikospoliisi julkaisi marraskuussa 2020 TikTokissa videon teemalla ”Mieti ennen kuin jaat”. Videossa kerrotaan miten muutamalle kaverille lähetetty kuva leviää helposti ja nopeasti niin laajalle, ettei sitä enää saada poistettua. Video päättyy lauseeseen ”No mitä tästä opin, niin ei ois pitäny lähettää sitä kuvaa alunperinkään yhtään kenellekään. Ja vielä parempi ois ollut, jos en olis edes ottanut sitä kuvaa”. Video sai osakseen paljon kritiikkiä, mutta se on edelleen Keskusrikospoliisin TikTok-tilillä. 

Anonyymisti esiintynyt poliisi jakoi Alibi-lehdessä vinkkejä, miten välttyä raiskaukselta. Neuvoista löytyy muun muassa sadan metrin juoksun harjoittelu sekä humaltumisen välttäminen. Kuten keskusrikospoliisin videossa, myös tässä Alibin julkaisemassa artikkelissa vastuu vieritetään uhrin hartioille. Uhrin syyllistäminen poliisin toimesta ylläpitää yhteiskunnassa vallitsevaa negatiivista suhtautumista uhreihin ja toistaa ajatusta seksuaalirikoksen uhriksi joutuneen henkilön vastuusta. 

Poliisin suhtautuminen vaikuttaa laajemmin siihen miten yhteiskuntana suhtaudumme näihin rikoksiin sekä rikosten uhreihin. Poliisilla on siis erityinen velvollisuus olla uhrin puolella ja edistää muutosta tavassa, jolla suhtaudumme seksuaalirikoksen uhreihin yhteiskuntana. Vaikka poliiseille pakollinen koulutus ei korjaa kaikkia ongelmia, olisi se askel kohti parempaa.

Aloite julkaistiin 21.3.2022 ja se on nyt allekirjoitettavissa kansalaisaloite.fi-sivustolla. Mene myös sinä allekirjoittamaan kansalaisaloite. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s