Puheenjohtajan tervehdys

Tervehdys kaikki VOOlaiset ja VOOnmieliset!

Uusi vuosi ja uudet kujeet? Vuoden 2022 alku on tuntunut tähän mennessä eräänlaisen vaiheikkaan ympyrän sulkeutumiselta. Syksyn jälkeen kärjistynyt pandemiatilanne rajoittaa jälleen järjestötoiminnan mahdollisuuksia kevätlukukauden alussa. Tunnelin päässä on kuitenkin näkyvissä kirkastuva valonpilkahdus, rajoitusten lieventyessä jo tätä tervehdystä kirjoittaessani. Joululoma on toivottavasti tarjonnut teille kaikille hengähdystauon opinnoista ja ladannut sosiaaliset akut syksyn tapahtumarupeaman jälkeen. Kerätkää siis voimianne ja pitäkää hatuistanne kiinni, sillä kevään mittaan vauhdin on määrä kiihtyä jälleen!

Tapahtumien uudelleenkäynnistyminen tuo kuitenkin mukanaan hyvän seuran ja virkistäytymisen ohella myös tiettyjä haasteita. Vuoden 2021 alkukeväästä valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden keskuudessa toteutettu suuri yhdenvertaisuuskysely osoitti suuria aukkoja erityisesti politiikan ja viestinnän kandiohjelman turvallisen tilan toteutumisessa. Kyselyn tulokset olivat erittäin huolestuttavia, ja ne herättivät myös mediahuomiota henkilökunnan yleisen kiusaamisen ja häirinnän vastaisen vetoomuksen myötä. Vastauksissa nousi selkeimmin esille polvin opintosuuntavalintaan liittyvä huono ilmapiiri, vähättely, sukupuoleen liittyvät stereotypiat ja opiskelijoiden kokema seksuaalinen häirintä.

Valtsikaa pidetään yleisesti ottaen hyvin valveutuneena yhteisönä. Olemmehan yhteiskunnallisen alan opiskelijoita ja luentomme käsittelevät päivittäin yhdenvertaisuuteen ja epätasa-arvoon liittyviä tematiikkoja. Valtsikassa otetaan yhdenvertaisuusasiat vakavasti ja niistä myös keskustellaan paljon – mikä myös osaltaan vaikuttaa siihen, että ne tulevat esille. Turvallisemman tilan periaatteiden käytännön toteutumisen puutteet on tärkeä tiedostaa ja niistä tuleekin keskustella avoimesti, olemassa olevia ongelmia kieltämättä. Aloittaessani opintoni polvissa syksyllä 2020 olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten laajasti opiskelijoiden yhdenvertaisuus otettiin huomioon. Koin ylpeyttä valitsemastani opinahjosta. Ylpeyttä valtsikasta ja yhteisöstäni, jossa ihmisten erilaisuus osataan ottaa huomioon.

“Haluan omalta osaltani muistuttaa jokaista polvilaista kohtelemaan kaikkia kohtaamiaan ihmisiä vertaisinaan.”

On kuitenkin naiivia ajatella, että valtsikakuplassa tasa-arvo tai yhdenvertaisuus olisi valmis. Sitä se ei todellakaan ole. Yhdenvertaisuuden täysi toteutuminen on tavoite, johon VOO on järjestönä sitoutunut pyrkimään. Yhdenvertaisuus on prosessi, jota meistä jokaisen tulisi edistää jokapäiväisessä toiminnassamme. Erityisesti nyt keväällä tapahtumien jälleen käynnistyessä on tärkeää palauttaa mieleen yhteiset pelisäännöt. Haluan omalta osaltani muistuttaa jokaista polvilaista kohtelemaan kaikkia kohtaamiaan ihmisiä vertaisinaan. Paremman ilmapiirin luomiseksi on passiivisen toiminnan lisäksi harjoitettava aktiivista, myönteisen ja kannustavan ilmapiirin luomista. Sen sijaan, että kiinnittäisimme huomiota vain siihen, ettemme tarkoituksellisesti tai vahingossa loukkaisi toista ajattelemattomilla kommenteilla tai ”vitseillä”, voi jokainen meistä aktiivisesti edistää lämmintä ja vastaanottavaista ilmapiiriä esimerkiksi tervehtimällä ystävällisesti tuttavia kampuksella ja huomioimalla myös itselle vähemmän tuttuja kasvoja yhteisissä juhlinnoissa. Myös pelkkä lämmin hymy voi saada aikaiseksi paljon.

Loppuun haluan vielä korostaa, että sinun panoksesi, hyvä lukija, on tärkeä. Osallistu tapahtumiin, ota muut huomioon ja anna meille palautetta! Positiivisesta palautteesta tulee aina hyvä mieli, se kannustaa jatkamaan hyvällä polulla. Kehittävä ja rakentava palaute puolestaan vie eteenpäin, asettaa uusia tavoitteita ja auttaa meitä kehittymään järjestönä, ihmisinä ja yhteisönä.

Kuva: Inka Fagerlund

Kuka? Nelli Sillanpää on toisen vuoden politiikan ja viestinnän opiskelija ja VOOn puheenjohtaja vuonna 2022. Hänelle tärkeitä mielenkiinnon kohteita ovat musiikki ja erilaiset urheilulajit laskettelusta pesäpalloon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s