Opiskelijat kannattavat muutosta pilvipolitiikkaan

Teksti: Jyri Huttunen

Kuva: Nbcnews

Policy jalkautui keskustakampukselle selvittämään opiskelijoiden kantoja kannabiksen käyttöön. Kannabiksen dekriminalisointi sai haastateltujen opiskelijoiden näkemyksissä kannatusta, mutta niin sanottujen kovien huumeiden tulisi useimpien mielestä pysyä laittomina.

”Itselläni on huono omakohtainen kokemus kannabiksesta, mutta en osaa pitää sitä pahana asiana. Suhtaudun asiaan neutraalisti. Pidän lähtökohtaisesti vihreiden puoluekokousaloitetta järkevänä, mutta suhtaudun siihen vähän varauksella. Ainakin rangaistavuutta tulisi tarkastella uudestaan, ellei kokonaan poistaa.

Huumeiden käyttöön tulisi suhtautua inhimillisemmin ja rangaistavuuden sijaan pyrkiä auttamaan niitä, joilla on huumeongelma. Se on toki myös kulttuuri- ja asennekysymys.”

– Politiikan ja viestinnän opiskelija

”Itselläni ei ole kokemusta kannabiksesta. Vihreiden aloitteessa on hyvät ja huonot puolensa, ja asiaa pitäisikin punnita tarkoin. Esimerkiksi verotuloja jää saamatta, kun kannabis on laitonta. Tilanne vaatisi tarkempaa selvitystä kannabiksen hyödyistä ja haitoista, mutta mielestäni kovempia huumeita ei tulisi dekriminalisoida.”

– Oikeustieteen opiskelija

Huumeet, erityisesti kannabis ja kysymys sen laillistamisesta, nousivat syyskuussa politiikan keskiöön. Syy tähän löytyy ehkä yllättävästäkin poliittisesta liikkeestä: vihreät kannattivat puoluekokouksessaan kannabiksen käytön, valmistuksen, hallussapidon ja myynnin sallimista. Puolue viesti haluavansa kumota ”kannabiksen kieltolain” ja keskittyä huumepolitiikassaan haittojen ennaltaehkäisemiseen.

Aloite meni läpi puoluekokouksessa vain täpärästi, mutta media ja muut puolueet tarttuivat aiheeseen kärkkäästi. Muut eduskuntapuolueet suhtautuvat kannabiksen vapauttamiseen vihreitä penseämmin. Puolueiden mielestä huumepolitiikan pitäisi jatkua pitkälti ennallaan; vain vasemmistoliitto kannattaa kannabiksen dekriminalisoimista, käytön rangaistavuuden poistamista.

Huumeista ja niiden aiheuttamista ongelmista keskustellaan nykyisin paljon, ja mielipideilmapiiri on selvästi polarisoitunut. Keskustelun toisessa päässä ollaan sitä mieltä, että nykyinen, huumeet täysin kieltävä politiikka, on tullut tiensä päähän. Näissä puheenvuoroissa korostuu usein myös ajatus siitä, että kaikkia huumeita ei pitäisi kohdella keskenään samalla tavalla, vaan esimerkiksi kannabikseen ja amfetamiiniin tulisi suhtautua eri tavoin.

Kannabista on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan kokeillut noin 800 000 suomalaista. Kannabiksen käytön vapauttamista kannattavat tahot näkevätkin käytön olevan niin yleistä, että täyskieltoa on epärealistista jatkaa. Näin ollen huumepolitiikan pitäisi keskittyä torjumaan terveyshaittoja, ja kannabista tulisi siksi kohdella samoin kuin Suomessa jo laillisia päihteitä, tupakkaa ja alkoholia.

Kannabiksen käytön vapauttamisen vastustajat puolestaan perustelevat kantojaan argumentoimalla, että kannabis on vaarallinen päihde, jonka käyttö tulisi siten pitää minimissään. Täyskieltoa perustellaan kannabiksen terveyshaitoilla. Usein mainitaan myös porttiteoria, jonka mukaan miedomman huumausaineen, kannabiksen, käyttö johtaa väistämättä yhä vahvempien ja vaarallisempien huumausaineiden käytön yleistymiseen. Kannabis tosiaankin THL:n mukaan aiheuttaa keskushermoston lamaantumista, mikä voi tuntua käyttäjästä ahdistavalta ja epämiellyttävältä. Kannabikseen syntyy riippuvuus, ja se lisää riskejä mielenterveysongelmille. Esimerkiksi riski sairastua skitsofreniaan kaksinkertaistuu, ja kannabiksen käyttö voi aiheuttaa psykoosioireita. THL:n monet tutkijat, kuten Pekka Hakkarainen, kannattavat kuitenkin päihdepolitiikan liberalisoimista tästä huolimatta. Tutkijat vetoavat kriminalisoinnin ja sen seurausten olevan usein yksilöllisellä tasolla inhimillisesti kestämättömiä.

”Oma suhteeni kannabikseen on neutraali. Olen pari kertaa itse kokeillut, ja osa kavereistani polttaa säännöllisesti. Mielestäni siinä ei ole mitään pahaa. Mielestäni aloite oli erittäin hyvä. On hyvä, että vihreät uskaltaa puhua asiasta suoraan, vaikka se voi olla äänestäjille tabu. Minun tietojeni mukaan kannabis ei ole yhtä vaarallista kuin alkoholi, joten sen pitäisi olla laillista. Jos kannabis ei enää olisi laitonta, porttiteoria ei pätisi siihen; jos laittomasta katukaupasta ostaa kannabista, voi ostaa myyjiltä muitakin huumeita.

Mielestäni kannabis pitäisi laillistaa, mutta vaarallisempien huumeiden tulisi olla vastaisuudessakin laittomia. Olisi tärkeää käydä aiheesta avoimempaa keskustelua ja tiedostaa eri huumausaineiden erot; esimerkiksi amfetamiini ja kannabis ovat hyvin eri asioita.”

– Sosiaalitieteiden opiskelija

“Olen itse asunut pitkään maassa, jossa kannabis oli laillista ja sen käyttö yleistä. Olen itsekin kokeillut. Vihreiden aloite on hyvä, en kannata rangaistavuutta. Yleensä ottaen huumeet pitäisi dekriminalisoida, koska rangaistavuus lisää mielestäni rikollisuutta.”

– Englannin kielen opiskelija

“Itselläni on hieman kokemusta kannabiksesta. Saksassa monet kokeilevat sitä. Kannatan vihreiden ajatusta kannabiksen positiivisten terveyshyötyjen takia. Laillinen myynti olisi hyvä asia, koska laittomiin hankintakeinoihin liittyy niin paljon ongelmia. Mielestäni kemiallisten huumeiden tulisi olla jatkossakin laittomia, mutta kannatan luonnollisten huumeiden laillistamista. On toki tärkeää, että käyttöä ja mainontaa säänneltäisiin, kuten alkoholin ja tupakan käyttöä säännellään.”

– Vaihto-opiskelija oikeustieteellisessä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s