Reddit ja vaikuttamisen tulevaisuus

Teksti: Leo Valkama

Sosiaalisen median alusta Redditin r/wallstreetbets nousi viikossa pienestä verkkoyhteisöstä merkittäväksi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi, josta New York Timesin ja The Guardianin kaltaiset suuret lehdet kirjoittivat. Yhteisön käyttäjien ansiosta Gamestopin osakkeen hinta oli 20-kertaistunut, mikä sai suuret sijoitusyhtiöt hämilleen. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun internet-foorumit aiheuttavat merkittäviä yhteiskunnallisia muutoksia. Miten meidän tulisi kansalaisina ja yhteiskunnallisina asiantuntijoina reagoida verkon uusiin ilmiöihin?

Kuva: Flickr

r/wallstreetbets on Redditin sisäinen foorumi, jossa piensijoittajat ovat jo vuosien ajan keskustelleet osakkeista. Ennen Gamestop-tapahtumia yhteisö oli tunnettu nimensä mukaisesti paikkana, jossa osa käyttäjistä pyrki pelaamaan osakemarkkinoita kuin pelikonetta – ostettiin satunnaista osaketta, joka myytiin lyhyellä aikavälillä joko voitolla tai tappiolla. Erityisesti yhteisössä on ollut huumaa Teslan osakkeiden ostamisesta. 

Eräät foorumin kirjoittajat olivat jo vuonna 2019 nostaneet esille, kuinka suuret rahastot aliarvioivat Gamestopin osaketta. Lopulta huomattiin, kuinka hedgerahastot alkoivat myymään osaketta lyhyeksi. Lyhyeksi myynnillä tarkoitetaan, että rahastot lainaavat Gamestopin osaketta joltain muulta ja myyvät sen pois, jotta ne voisivat ostaa sen myöhemmin takaisin halvemmalla. Rahastot siis uskoivat, että osakkeen hinta laskisi. Tämän tultua ilmi r/wallstreetbetsissä innostuttiin. Ajatuksena oli, että yhteisön jäsenet voisivat yhteisvoimin ostaa suuret määrät Gamestopin osaketta, jolloin sen hinta nousisi rajusti ja hedgerahastojen olisi ostettava osakkeet takaisin kalliilla. Monille tärkein motiivi oli se, että suuret rahastot tekisivät tappiota.

Toiminnan seurauksena Gamestopin osakkeen hinta ponkaisi hetkessä korkealle. Niinpä tavoitteessa onnistuttiin. Rahastot joutuivat ostamaan osaketta takaisin huomattavasti kalliimmalla kuin millä ne olivat sitä lainanneet ja useat niistä menettivät paljon rahaa. 

Itse liikkeessä oli tosin ennen kaikkea kyse omanoikeuden harjoittamisesta. Jäsenet halusivat ahneiden pankkiirien, jotka myivät lyhyeksi merkittävällä riskillä, joutuvan vastuuseen ahneudestaan. Tämä toimi monelle nuorelle sijoittajalle vastaiskuna vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttaneita tahoja kohtaan. Moni näistä 20-30-vuotiaista sijoittajista on kärsinyt koko nuoruutensa finanssikriisin seurauksista. 

Tapahtuman seurauksia on liian aikaista tietää tarkalleen. Esimerkiksi Melvin Capitalin omaisuuserä laski 12,5 miljardista dollarista 8 miljardiin dollariin. Samalla kuitenkin jo valmiiksi erittäin rikkaat Gamestopin osaketta omistavat sijoitusyhtiöt sekä Gamestopin johto rikastuivat merkittävästi. Se tosin voidaan sanoa, että suuret rahastot joutuvat tulevaisuudessa miettimään tarkemmin lyhyeksi myymistä. Markkinoille on ilmestynyt uusi tarkkailija, joka saattaa rangaista liian ahneita lyhyeksi myyjiä. Mielenkiintoista tapauksessa oli se, kuinka talouden normaalit toimijat yllättyivät täysin – uusi demokratisoitu talous teki jotain aivan odottamatonta.

Tapausta voidaan katsoa kyberutopian näkökulmasta. 90-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa toivottiin, että internet demokratisoisi yhteiskuntaa ja antaisi loputtoman määrän uusia mahdollisuuksia tavallisille kansalaisille. Tästä näkökulmasta voidaan sanoa, että r/wallstreetbets onnistui hetkeksi ottamaan taloudellisen määräysvallan kansalle. Näin optimistinen näkemys internetistä on näivettynyt 2010-luvun poliittisten ilmiöiden myötä. Erityisesti äärioikeistolaiset verkkoyhteisöt ovat aiheuttaneet monia yllätyksiä poliitikoille ja poliittisille asiantuntijoille. Muun muassa Donald Trumpin ja perussuomalaisten kannatusta ovat lisänneet erilaiset verkossa toimivat liikkeet. Misinformaation ja joukkovalvonnan myötä näkemys kyberutopiasta on muuttunut jopa dystopiaksi. 

Internetiä ei voida määritellä utopiaksi tai dystopiaksi; se on loppujen lopuksi vain alusta, joka mahdollistaa itsemme ilmaisemisen.

Internetin voiman ilmentymiä ollaan nähty politiikassa monessa muodossa. Esimerkkejä tästä ovat arabikevät, Occupy Wall Street -liike ja QAnon. Lisäksi sekä Trumpin että Bernie Sandersin presidentinvaalikampanjoiden ympärille muodostuivat merkittävät verkkoyhteisöt. Nyt r/wallstreetbetsin ja bitcoinin ansiosta näemme verkkoyhteisöjen vaikutuksen politiikan lisäksi myös taloudessa. Nämä hyvin vaihtelevat ja monipuoliset liikkeet ovat uusia demokraattisia kansanliikkeitä, joista toisia on mediassa kuvattu positiivisina ja toisia negatiivisina ilmiöinä. Internetiä ei voida määritellä utopiaksi tai dystopiaksi; se on loppujen lopuksi vain alusta, joka mahdollistaa itsemme ilmaisemisen. Internet antaa mahdollisuuksia monenlaiselle yhteiskunnalliselle toiminnalle, ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen varmasti jatkaa muutostaan.

Samalla on huomattava, että kaikki nämä liikkeet tuovat mukanaan ennalta-arvaamattomuutta. Samoin kuin vuonna 2015 harva asiantuntija olisi veikannut Donald Trumpin tulevan valituksi Yhdysvaltain presidentiksi, ei joulukuussa 2020 moni olisi osannut ennustaa Gamestopin arvon nousevan lainkaan – puhumattakaan kasvusta 20-kertaiseksi. 

Internetyhteisöt kasvavat nopeasti, mistä osuva esimerkki on r/wallstreetbetsin käyttäjämäärän yli 10-kertaistuminen muutamassa päivässä. Yhteisöt kuitenkin myös katoavat nopeasti, ja esimerkiksi Occupy Wall Street -liikkeestä on kuulunut hyvin vähän sitten vuoden 2011.

Aikamme nopealiikkeisyydestä kertoo myös se, että r/wallstreetbetsin aikaansaamista tapahtumista on suunnitteilla jo kuusi eri elokuvaa tai dokumenttia, vaikka tapahtumien alkamisesta on kulunut vasta alle kuukausi. 

Kansalaisina ja yhteiskunnallisina vaikuttajina internet lisää mahdollisuuksiamme luoda oikeaa yhteiskunnallista muutosta. Meidän on oltava kekseliäitä, emmekä saa jäädä jumiin vanhoihin vaikuttamisen muotoihin.  Samalla se vaikeuttaa työtämme valtiotieteiden asiantuntijoina ja tekee muutoksesta ennalta-arvaamatonta. Niinpä meidän on tunnettava verkkoyhteisöjä paremmin ja onnistuttava paremmin soveltamaan tietoamme jatkuvasti nopeammin muuttuviin tilanteisiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s