Meemejä ja poliittista aktivismia

Teksti: Mikael Kaarento

Dank meemit ovat Dictionary.com -sivuston mukaan ”viraalia internet-sisältöä, joka on menettänyt arvonsa liiallisen käytön tai ohitse menneiden trendien vuoksi. Termi voi myös tarkoittaa erityisen uniikkeja ja outoja meemejä.” Dank meemeille ominaisia piirteitä ovat myös ironia, ”tavallisten” meemien pilkkaaminen, absurdius sekä hyvin monikerroksinen intertekstuaalisuus. Intertekstuaalisuutta syntyy, kun aiheita kierrätetään. Monimutkaisimmat intertekstuaaliset viittaukset luovat eri tapahtumien, meemien ja populaarikulttuurin ilmiöiden muodostaman absurdin kokonaisuuden. Dank meemit leviävät pääosin erilaisilla sosiaalisen median alustoilla, joista yleisiä ovat Reddit ja Instagram.

Suomalaisten dank meemien aikakausi

Suomalaisia dank meemejä on jaettu jo aiemmin anonyymeillä alustoilla, kuten Ylilauta. Instagramiin suomalainen dank meemikulttuuri on siirtynyt vasta myöhemmin. Tässä jutussa käsittelemäni Instagramin meemitilit eivät kata koko suomalaisten dank meemien kirjoa, mutta ne ovat viimeisen vuoden aikana kasvaneet suureksi osaksi sitä. Juttua kirjoittaessani Instagramissa on jo lukuisia tilejä ja niiden seuraajamäärät ovat jatkuvassa kasvussa.

Miltä nämä suomalaiset Instagramin dank meemit sitten näyttävät ja onko niissä eroja yhdysvaltalaisiin, jo tunnetumpiin ja kauemmin suomalaisia nuoria hauskuuttaneisiin meemeihin?

Suomalaiset dank meemit toimivat hyvin samalla tavalla kuin yhdysvaltalaiset vastineensa. Meemeissä käytetään samoja formaatteja, mutta ne eroavat toisistaan sisällöltään. Suomalaisissa dank meemeissä yleisiä aiheita ovat muun muassa päihteiden käyttö, yhteiskunta, populaarikulttuuri, vasemmistolainen ideologia sekä sosiaalisen median ilmiöt.

Intertekstuaalisuus on tärkeä osa myös suomalaisia dank meemejä. Viittauksia voi olla lähes mihin vain aina viraaleista videoista yhteiskuntafilosofiaan. Suurta mediahuomiota saaneet tapahtumat pääsevät myös usein meemien aiheiksi. Esimerkiksi loppiaisena tapahtunut Yhdysvaltain kongressitalon valtaus laittoi useat meemisivut töihin.

Kuvat: Tilien @kaikkipaskaksi ja @xtraorangecake tulkinnat loppiaisen tapahtumista Yhdysvaltain kongressitalolla

Meemit nuorten poliittista identiteettiä muovaamassa

Suomalaiselle dank meemikulttuurille on tyypillistä meemien poliittisuus. Instagramissa suurta huomiota saaneet meemitilit, tai ainakin niiden julkaisemat meemit, sijoittuvat poliittisella kartalla selkeästi vasemmalle. Yleistä on oikeiston kritiikki sekä vasemmistolaisen ideologian jakaminen.

Ironiset meemit pyrkivät kärjistämällä tuomaan esiin vastakkaisen poliittisen kannan ongelmia ja epäkohtia:

Kuvat: @cledos_fani_ressu ja @kaikkipaskaksi

Meemisivujen poliittisuudesta itsessään on myös tullut meemi:

Kuva: @ketamiini_markun_meme_stash

Poliittisten meemien jakamista Suomessa ei kuitenkaan aloittanut vasemmisto, vaan näitä vasemmistolaista ideologiaa jakavia meemisivuja on edeltänyt anonyymien keskustelufoorumien, kuten Ylilaudan kulta-aika. Ylilaudan kaltaisilla sivustoilla on jaettu ja jaetaan edelleen enemmän oikeiston tai jopa äärioikeiston agendaa ajavia meemejä, joissa pilkka on kohdistunut vasemmistoon ja ”suvakkeihin”.

Voiko näillä poliittisilla meemeillä olla suurempia seurauksia kuin hyvät naurut aamukahvia juodessa?

Metapolitiikalla tarkoitetaan poliittista päätöksentekoa edeltävää arvoihin ja asenteisiin kohdistuvaa vaikuttamista. Metapolitiikkaa voi harjoittaa monella tapaa, joista yksi on meemien tekeminen ja jakaminen. Kun poliittisten meemien kenttää hallitsi pitkään vain oikeistolaiset meemit, oli niiden kautta harjoitettu metapolitiikkakin hyvin yksipuolista. Oikeistolaisten meemien rinnalle nousseet vasemmistolaiset meemit laajentavat nuoriin kohdistuvaa poliittista vaikuttamista.

Monet nuoret eivät voi vielä suoraan vaikuttaa politiikkaan äänestämällä. Poliittisten meemien katsominen, jakaminen ja tekeminen voivat olla nuorille tapoja osallistua politiikkaan. Politiikka saattaa nuorista tuntua kaukaiselta ja puiselta, mutta sen tarkastelu huumorin kautta voi vaikuttaa nuorten käsitykseen politiikasta tai tuoda sitä lähemmäs. Poliittiset meemit tehdään usein nuorten näkökulmasta ja ilman poliittista jargonia, joten niihin samaistuminen on helppoa. Meemit tekevät poliittisesta diskurssista helpommin ymmärrettävää.

Vaikka meemien jakaminen ja tekeminen ovatkin nuorille uusi mahdollisuus osallistua politiikkaan, ei pidä unohtaa meemien epäpoliittista puolta. Meemitilit luovat poliittisten meemien lisäksi meemejä erilaisista samaistuttavista elämän osa-alueista. Juuri tämä ihmisten tavallista elämää lähellä oleva sisältö tekee myös poliittisista meemeistä samaistuttavia. Erilaisilla politiikan virallisilla toimijoilla, kuten puolueilla voisi olla paljon opittavaa meemitileistä ja niiden harjoittamasta poliittisesta vaikuttamisesta. 

Arkipäiväiset, samaistuttavat aiheet ovat tärkeä vastapaino poliittisille aiheille. Kuva: @cledos_fani_ressu

Jutussa käytetyt meemit ovat seuraavilta Instagram-tileiltä: @cledos_fani_ressu, @ketamiini_markun_meme_stash, @xtraorangecake, @kaikkipaskaksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s