Jaksan, en jaksa, yritän jaksaa

Teksti: Ilona Rantala

Kuva: pixy.org

Katselen opiskelija-asuntoani ja ajattelen: “Taas yksi päivä neljän seinän sisällä nenä kiinni koulutehtävissä.” Opinnot ahdistavat ja mieli on maassa. Tällaistako opiskelijaelämä on minun kohdallani? Puurran yksin kotona, ja tuntuu, että mistään ei tule mitään. Yritän muistuttaa itselleni, että tämä on vain väliaikaista. Silti olo ei oikein helpotu. 

Syksyllä 2020 käytiin julkisesti keskustelua opiskelijoiden hyvinvoinnista, jaksamisesta ja uupumuksesta. Se oli ja on tarpeellista ja tärkeää. Keskusteluissa esiin nousivat muun muassa suuri työmäärä ja liian nopea opiskelutahti. Tämä yhdistettynä muihin poikkeusajan ongelmiin kuormittaa liikaa yksinäisiä opiskelijoita. 

Yksinäisyyttä on paljon. Elämänhallinta ja elämästä nauttiminen on muuttunut haasteelliseksi, koska poikkeusajat vievät jaksamisen äärimmilleen. Ystäviä ei voi tavata, uusien hankkiminen on vaikeaa, eikä akateemiseen yhteisöön pääse kunnolla mukaan. Opiskelu on vaikeampaa, koska kirjastoon ei pääse ja täytyy opiskella kotona. Unisport pitää oviaan kiinni, ja näin liikunnan harrastaminenkaan ei ole yhtä helppoa kuin ennen. Edellä mainitut ongelmat eivät ole kadonneet syksystä, vaan ovat edelleen läsnä. Haastattelin Nyyti ry:n asiantuntijaa Päivi Kohtaa opiskelijoiden uupumukseen liittyen. Kohta jakaa vinkkejä, miten jaksaa arjessa, vaikka jaksaminen on koetuksella. 

Mikä on Nyyti ry ja mitä se tekee? 

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä valtakunnallinen ja yleishyödyllinen yhdistys. Haluamme tukea ja edistää opiskelijoiden mielenhyvinvointia ja opiskelukykyä ja sitä kautta myös jaksamista työelämässä. Tarjoamme opiskelijoille:

  • tietoa mielenterveyttä ja jaksamista tukevista asioista Opi elämäntaitoa -sivustolla (esim. stressinhallinta, ajatusten ja tunteiden merkitys hyvinvoinnille, fyysisen hyvinvoinnin merkitys mielen hyvinvoinnille jne.)
  • NyytiCast -podcasteja ja NyytiTalk -keskusteluohjelmia, joissa asiantuntijat ja opiskelijat keskustelevat opiskeluun ja opiskelijan arkeen liittyvistä kysymyksistä.
  • Löydä apuasivuilta linkkejä auttajatahoihin erilaisissa vaikeissa tilanteissa.
  • erilaista vertaistuellista toimintaa, kuten avoimia ryhmächatteja ja suljettuja verkkoryhmiä,
  • julkaisemme opiskelijoiden tarinoita opiskelijan elämään ja hyvinvointiin liittyviä asioita ja ilmiöitä
  • vapaaehtoistoimintaa 
  • kampanjoita mielenterveyteen liittyvistä aiheista, esim. Opiskelijoiden mielenterveyskampanja

Lisäksi tarjoamme opiskelijoiden parissa toimiville ammattilaisille ja aktiiveille koulutuksia ja työpajoja opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseksi.

Mikä aiheuttaa uupumuksen ilmapiiriä yliopistokulttuurissa /-opiskelussa?

Uupumus aiheutuu pitkäaikaisesta epätasapainosta vaatimusten ja voimavarojen välillä. Hyvässä tilanteessa esim. vaativan opiskelurupeaman jälkeen on mahdollisuus palautumiseen. Kun taas vaatimuksia ja pakollista tekemistä on pitkän aikaa liikaa, eikä niistä ehdi palautua, alkaa ihminen kuormittua ja vähitellen uupua. Keho ja myös mieli jäävät jatkuvaan stressitilaan, eikä siitä enää pysty palautumaan. 

Vaatimukset ja suorituspaineet voivat tulla ulkoapäin (esim. opintovaatimukset, jatkuva kiire, yleinen vaativuuden kulttuuri, erityisen raskas elämäntilanne) tai sisältäpäin (vaativuus itseä kohtaan, perfektionismi). Kuormitusta lisää myös kaikki muut voimia vievät asiat elämässä, kuten esim. haasteet ihmissuhteissa, fyysinen tai psyykkinen sairaus tai taloudelliset vaikeudet. Meillä onkin vaan yksi “jaksaminen”, jota kuormittaa kaikki elämän asiat yhteensä. Eli kuormittumiseen opinnoissa vaikuttaa myös muut kuormitustekijät elämässä.

“Meillä onkin vaan yksi “jaksaminen”, jota kuormittaa kaikki elämän asiat yhteensä.”

Mistä opiskelija voi oppia tuntemaan omat rajansa jaksamisen kanssa?

Opiskelijan kannattaa opetella tunnistamaan omia stressin merkkejä: mikä oman kehon tuntemuksissa, omassa käyttäytymisessä ja ajatuksissa kertoo, että nyt ei ole asiat hyvin. Stressin merkit voivat olla fyysisiä, psyykkisiä, tunnemaailmaan liittyviä tai kognitiivisia,  ja jokaisella ne ovat omanlaisia. Kun tunnistaa liiallisia stresin merkkejä, on aika tehdä jotain. Stressiä voi vähentää  monin keinoin: esim. ajanhallinnan keinoilla, itsestä huolen pidolla, omia ajattelumalleja työstämällä.      

Tällä hetkellä terapiapalvelut joka paikassa ovat melko täynnä. Apua on haastavaa saada. Miten kuormittuneen opiskelijan tulisi toimia? Mistä saa apua?

Kuormittuneen opiskelijan kannattaa ottaa yhteyttä opiskelijaterveydenhuoltoon (YTHS) ja varata aika terveydenhoitajalle. Terveydenhoitajan kanssa voi selvittää tilannetta ja miettiä, miten lähteä tilanteessa eteenpäin.

“Kannattaakin käyttää hyväkseen kaikki mahdolliset omaa hyvinvointia tukevat keinot.” 

Voiko Nyyti ry antaa konkreettisia vinkkejä politiikan ja viestinnän opiskelijoille, miten keväästä selvitään ja miten jaksaa opiskella? 

Tämä tuleva kevät on varmasti raskas ja kannattaakin käyttää hyväkseen kaikki mahdolliset omaa hyvinvointia tukevat keinot. Eli huolehtia arjesta: että syö säännöllisesti, ulkoilee ja liikkuu, nukkuu riittävästi. Tulisi varata aikaa levolle ja rentoutumiselle myös opiskelupäivän aikana. Lisäksi kannattaa tehdä asioita, jotka lisäävät voimavaroja. Voimavaroja voivat olla esim. läheiset ihmissuhteet, kivat asiat, riittävä uni ja lepo, luonto, harrastukset. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että näistä voimavaroja lisäävistä ja palauttavista asioista tulee usein karsittua ensimmäisenä kun kuormitus ja kiire kasvaa, vaikka juuri silloin kannattaisi satsata niihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s