Vieraskynä: Kyllä se jostain kertoo

Teksti: Santeri Saarinen

’’Kuka voisi kellot seisauttaa ja ajan pysäyttää, kun maailma lainaa kaikkein kauneintaan.’’ Näin lauloi Suurlähettiläät legendaarisessa kappaleessaan ysärillä. Tänä vuonna yhtyeen toiveisiin on viimein vastattu, kun kelloja on päästy seisauttamaan ja aikaa pysäyttämään sosiaalisen eristäytymisen merkeissä. Keväällä eristäytyminen oli astetta helpompaa, kun toive normaalista syksystä valoi uskoa elämämme päiviin. Säälimätön syksy saapui kuitenkin aaltoineen huuhtoen samalla turhat toivon kipinät sammuksiin. Ja maailma jatkaa yhä kaikkein kauneimpansa lainaamista – marraskuisen pimeyden ja sateiden merkeissä. 

Rakas Telluksemme on kaikesta huolimatta jatkanut auringon ympäri pyörimistään ja siten myös maanpäällisen elon on täytynyt jatkua. Yhtenä osoituksena tästä olkoon se, että luet parhaillaan uunituoretta ja painomusteen tuoksuista Policy-lehteä, jonka olet todennäköisesti käynyt hamuamassa itsellesi jostain keskustakampuksen aarrekätköstä. Ajattelu ja oppiminen ei ole siis seisahtunut. Kyllä se jostain kertoo. 

Vallitsevan tilanteen vuoksi monet yrittäjät taistelevat parhaillaan yritystensä olemassaolosta ja siten myös omasta ja perheidensä toimeentulosta. Korona on toki todellinen ja sangen vakava ongelma, mutta lähes päivittäin media lietsoo pelon liekkeihin tynnyreittäin lisää bensiiniä. Esimerkiksi altistumistilanteista uutisoidaan suurin kirjaimin ja dramaattisin sanankääntein, vaikka niistä onkin vielä matkaa sairastumisiin. Välillä tuntuu, että paniikki leviää itse virustakin nopeammin. Kyllä se jostain kertoo.

Eikä meillä opiskelijoillakaan häävisti mene. Etäopiskelu sisältää kylläkin esimerkiksi ajankäyttöön liittyviä mahdollisuuksia, mutta mieltä reunustaa lähinnä menetettyjen mahdollisuuksien parvi. Opiskelu on elämän parasta aikaa, joka parasta aikaa valuu hienoina hiekan murusina pitkin viemärin pohjaa. Esimerkiksi opettajan työhön kouliinnutaan tällä hetkellä autenttisissa olosuhteissa, sohvien ja sänkyjen pohjalla. Kyllä se jostain kertoo.

Opiskelu on elämän parasta aikaa, joka parasta aikaa valuu hienoina hiekan murusina pitkin viemärin pohjaa.

Ruusujen ylle ei ole muutenkaan aina viritelty tanssiaisia. Parin viimeisen vuoden aikana HYY:n omistama Ylva on tehnyt liikevoittoa yhteensä yli neljä miljoona euroa. Silti sekä opiskelijaruokailu että opiskelijaliikunta ahmivat yhä sievoisemman summan opiskelijan säästöpossun sisuksista. Opiskelijoille suunnatuista tiloista on myös puutetta ja erityisesti terveydenhoitopalvelut ovat tarpeeseen nähden riittämättömät. Siitä huolimatta vuodenvaihteen jälkeen ovi Töölössä alkaa käymään yhä ahkerammin, kun ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyvät suu messingillä YTHS:n hoidon piiriin. Olemassa olevilla rahoilla rakennetaan tulevaisuuden visiota. Kyllä se jostain kertoo.

Tarkasteltaessa isompaa kuvaa voidaan todeta, että polarisaatio voimistuu, niin Suomessa kuin maailmallakin. Taannoisissa edustajistovaaleissa HYY:n Vihreät ja Sitoutumaton Vasemmisto kahmivat suuren osan opiskelijoiden äänistä. Sen sijaan tuoreessa valtakunnallisessa tutkimuksessa Perussuomalaiset kiilasivat nuorten keskuudessa kaikista suosituimmaksi puolueeksi. Maailma huutaa hulluuttaan ja oman äänen saa kuuluviin kaikista lujiten kirkuva. Kyllä se jostain kertoo. 

Kaikki on siis oikeastaan enemmän tai vähemmän vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun. Muumilaaksosta tuttu Piisamirotta julistaisi kaduilla todennäköisesti viimeisestä tuomiosta, joka lankeaa meidän kaikkien niskaamme. Silti onni voi löytyä pienistäkin asioista. Koetetaan pysyä positiivisina ja nähdä valo varjojen läpi. Jaksetaan vielä, niin kuin on jaksettu tähänkin asti. Kyllä se jostain kertoo. 

Kirjoittaja on neljännen vuoden luokanopettajaopiskelija.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s