Israel, juutalaiset, oikeisto ja ääriliikkeet – syvällä kaninkolossa

Sampo Untamala

Toimittaja Lauri Nurmi syytti kirjoittamassaan Jussi Halla-aho- elämäkerrassa poliitikkoa antisemitistiksi. Halla-aho kielsi häneen kohdistetut väitteet. On kuitenkin mahdotonta sanoa, onko Halla-aho todella antisemitisti. Tapaus herättää kysymyksen siitä, mikä on nykyään oikeiston ja sen äärimuotojen suhde Israeliin ja juutalaisuuteen.

 Israelin ja Yhdysvaltojen ystävyys ja sen taustat

Yhdysvaltojen ja Israelin ystävyyssuhde on ollut pitkäkestoinen ja syväluonteinen. Presidentit Donald Trump ja Benjamin Netanjahu ovat olleet Trumpin kauden aikana varsin läheisissä väleissä Trumpin Israel-myönteisen ulkopolitiikan vuoksi. Trumpin ja varapresidentti Mike Pencen osoittama ystävällisyys Israelia kohtaan ei kuitenkaan ole mikään uusi ilmiö. Yhdysvalloissa erityisesti oikeisto on kaveerannut maan kanssa jo monen vuoden ajan. Mistä tämä sitten johtuu?

Kuva: Netta Pasuri

Selittäviä tekijöitä on monia, ja useimmat niistä pohjautuvat uskontoon ja samankaltaisten arvojen jakamiseen. Israelin johtajaa Netanjahua on pidetty autoritaarisena ja Israelin demokraattinen kehitys on ollut monien mielestä vaarassa, mutta Israel on tästä huolimatta ollut pitkään yksi Lähi-Idän ainoista demokratioista. Tietyssä mielessä Israel on monilta piirteiltään ”länsimainen”, sillä suuri osa maan alkuperäisistä sionistisista perustajista oli tullut länsimaista, ja monet juutalaiset muuttivat länsimaista ”luvattuun maahan” pitkin 1900-lukua. Länsimaisuus onkin yksi tekijä Israelin ja Yhdysvaltojen läheisen suhteen taustalla.

Israelin nykyinen johto pitää uskontoa erittäin tärkeänä. Monet amerikkalaiset konservatiivit korostavat Israelin ja Yhdysvaltojen uskonnollista yhteyttä, kuten suosittu oikeistolainen amerikanjuutalainen ajattelija Ben Shapiro. Yhdysvalloissa erityisesti evankelikaaliset kristityt todistavat uskonnollista sidettä Israeliin. Evankelikaaleille tärkeässä merkityksessä on raamatun sanan lukeminen melkeinpä kirjaimellisesti, minkä vuoksi vanhalla testamentilla on heille suurempi merkitys kuin liberaaleille kristityille. Yhdysvaltain evankelikaalien yhteys Israelin juutalaisiin löytyy siis vanhan testamentin kautta.

Toisaalta myös uudella testamentilla on osansa konservatiivisten yhdysvaltalaisten Israel-myönteisyydessä. Uuden testamentin lopun aikoihin viittaavissa kirjoituksissa ennustetaan juutalaisten paluuta Israeliin sekä Jerusalemin temppelin rakentamista vielä kerran ennen Jeesuksen paluuta maan päälle. Käsitykset lopun ajoista vaihtelevat evankelikaalien keskuudessa, ja niiden merkitys on todella suuri. 

Tämä hartaiden kristittyjen Israel-ystävyys on nähtävissä tietyssä mielessä myös Suomen politiikassa.

Tämä hartaiden kristittyjen Israel-ystävyys on nähtävissä tietyssä mielessä myös Suomen politiikassa. Kristillisdemokraateista miltei kaikki ovat ajatusmaailmaltaan Israel-myönteisiä ja monet heistä ovat evankelikaaleja. Konservatiivikristittyjä ovat myös useat perussuomalaiset, kuten Laura Huhtasaari, joka hartaan kristillisen uskon lisäksi noudattaa kosher-ruokavaliota ja kantaa kaulassaan daavidin tähteä.

Antisemitismi jakaa äärioikeistoa kahteen leiriin

Konservatiivikristityt ovat vain osa Yhdysvaltojen sekä Suomen oikeistoa. Uusi kasvava osa Yhdysvaltojen oikeistosta on Israel-vastaista. Monet Yhdysvaltalaiset uuden aallon äärioikeistolaiset etnonationalistiset liikkeet, kuten Alt-Right ja kaikki sen tapaiset oikeiston alakulttuurit, ovat olleet retoriikassaan kasvavissa määrin eri mieltä Yhdysvaltojen Israel-politiikan kanssa. Osa liikkeen kannattajista on myös levitellyt klassisia antisemitistisiä salaliittoteorioita siitä, miten juutalainen eliitti hallitsee maailmaa ja suunnittelee länsimaiden väestönvaihtoa valkoisen rodun tuhoamiseksi. ”Kaiken takana on juutalainen” -tyyppinen ajatusmaailma ei ole valitettavasti kadonnut minnekään.

Osa liikkeen kannattajista on myös levitellyt klassisia antisemitistisiä salaliittoteorioita siitä, miten juutalainen eliitti hallitsee maailmaa ja suunnittelee länsimaiden väestönvaihtoa valkoisen rodun tuhoamiseksi.

Tässä vaiheessa on tärkeää tehdä ero kolmen eri asian välille, jotka ovat Israel, juutalaisuus etnisyytenä ja juutalaisuus uskontona. Määritelmien kirjo on laaja, eivätkä käsitteet aina mene käsi kädessä. Kaikki juutalaiset eivät kannata Israelin valtion toimia. Etnisesti itsensä juutalaisiksi määrittelevät eivät välttämättä harjoita juutalaista uskontoa lainkaan. Joidenkin antisemitistiselle ajattelulle tunnusomaista on se, että nämä kolme nidotaan yhteen salaliittoteoriamaisessa ajattelussa. Israel kulkee käsi kädessä amerikanjuutalaisen eliitin kanssa ja niin edelleen. Juutalaisuus on näissä piireissä myöskin rodullistettu käsite. Antisemitismi on tyypillisesti määritelty vihamieliseksi ja ennakkoluuloiseksi suhtautumiseksi juutalaisia kohtaan. Israel-kritiikkiä kutsutaan usein virheellisesti antisemitismiksi.

On huomioitavaa, että vaikka äärioikeistoliikkeet omaavat kansallissosialistisia piirteitä, niiden kannatus on yllättävän suurta. Uusi amerikkalainen äärioikeisto ei pukeudu usein enää bomber-takkiin ja maihinnousukenkiin, vaan pukuun ja solmioon. Ylipäätään nimi Alt-Right, eli vaihtoehtoinen oikeisto, kuulostaa lievemmältä kuin äärioikeisto, vaikka tosiasiassa sitä se juuri on. Liikkeen johtajat ovat todenneet, että yksi suurimmista tavoitteista pitää tyylikkäämpää julkisivua lisäkannatuksen toivossa. Alt-Right on tietysti ääriesimerkki. Yhdysvaltain konservatiiveista löytyy myös ei-antisemiittejä, jotka ovat kuitenkin Israel-kriittisiä.

Suomessa Israel ja juutalaisuus -aihepiiri ei ole yhtä merkittävä kuin Yhdysvalloissa, mutta samankaltaiset amerikkalaisessa oikeistossa havaittavissa olevat ilmiöt näkyvät myös täällä. Suomessakin on olemassa Yhdysvaltojen Alt-Rightin kaltainen etnonationalistinen siipi, joka on ollut monesti epäiltynä antisemitistitsten ajatusten levittämisestä. Suomessa jopa järjestettiin vuonna 2018 etnonationalistinen Awakening-konferenssi, jossa oli myös Yhdysvaltalaisia Alt-Right -puhujia. Varsinkin nationalistinen järjestö Suomen Sisu on ollut 2000-luvulla huonossa valossa joidenkin jäsenten etnonationalismiin ja antisemitismiin liittyen.

Monet etnonationalistit samaistuvat Natsi-Saksaan, koska se on yksi historian suurimmista etnonationalistisista valtioista. Tämä samaistuminen johtaa usein myös antisemitistisiin ajatuksiin samaistumiseen. Kenties antisemitismi tulee joillekin etnonationalisteille alitajuntaisesti. Jotkut saattavat myös tuntea kateutta Israelin valtiota kohtaan. Israelilla kun on vahva johtaja ja Israel voidaan luokitella etnonationalistiseksi maaksi.

Toisin kuin Yhdysvalloissa, kasvava osa eurooppalaisista äärioikeistolaisista kokee, että Israel ja juutalaiset ovat heidän liittolaisiaan yhteisessä taistelussa niin sanottua ”islamisaatiota” vastaan. Israelia siis ihaillaan enemmin kuin vihataan. Israel näyttäytyy tämän äärioikeiston osan silmissä valtiona, joka on laittanut kampoihin arabimaita vastaan. Tämä rikkoo vanhaa käsitystä äärioikeistosta antisemitistisenä. Suomen natsipuolueet joutuivat asian tiimoilta riitoihin 2000-luvun alussa, kun osa piti juutalaista Israelia liittolaisena, osa ei. 

***

Halla-ahon tapaus – Alt-Rightin kaltainen esimerkki vai ei?

Palataan vielä lopuksi Jussi Halla-ahoon ja antisemitismisyytteisiin. Perusteluja niille oli kaksi: Halla-ahon vanhojen ja kiistanalaisten blogikirjoituksien sisältö sekä Halla-ahon osallistuminen Suomen Sisun kirjapiiriin, jossa oli luettu kansallissosialistista kirjallisuutta. Lauri Nurmen esille nostaman kirjoituksen nimi on ”Kansanmurhista ja niiden muistamisesta”. Siinä esitetään, että jotkut kansanmurhat eivät saa tarpeeksi huomiota, kun taas toiset saavat liikaa. Tekstin antama vaikutelma on kuitenkin eri, kuin sen tarkoitus.

Koko teksti on olemukseltaan suorasanainen ja provosoiva ja siinä esimerkiksi todetaan, että ”Armenialaiset eivät kiinnosta ketään, koska armenialaiset eivät omista Hollywoodia ja Yhdysvaltain mediaa.” Halla-aho on vastannut Nurmen kirjasta nousseeseen kohuun muun muassa jakamalla Twitteriin muutamia pätkiä, joissa hän kieltää antisemitismin ja rasismin. Vaikuttaa selvältä, että kirjoituksen piilotarkoitus oli retorisesti vähätellä yhtä ihmiskunnan suurinta kansanmurhaa. Tämä ei ole tietenkään hyväksyttävää.

Vaikuttaa selvältä, että kirjoituksen piilotarkoitus oli retorisesti vähätellä yhtä ihmiskunnan suurinta kansanmurhaa.

Loppujen lopuksi on kuitenkin vaikeaa sanoa, onko nykypäivän Halla-aho antisemitisti. Halla-ahon tuoreemmat ulostulot julkisuudessa ovat nimittäin olleet antisemitismin vastaisia, ja hän on kärkkäästi puuttunut useiden islamistien antisemitistisiin kommentteihin. Toisaalta on hämmentävää, että Halla-aho seisoo vanhojen kirjoitustensa takana. Eikö mitään sanomisia voisi pahoitella? Vaikka Halla-aho ei tätä omien sanojensa mukaan tue, vanhojen blogikirjoitusten ja etnonationalistien käyttämän antisemitistisen retoriikan välillä on paljon yhteneväisyyksiä, mikä ymmärrettävästi herättää epäilyksiä. Halla-ahon tapaus on haastava, niin kuin oikeistoon ja antisemitismiin liittyvät tapaukset yleensä ovat.

Kuvat: Netta Pasuri, Unsplash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s