Teksti: Iikka Arve
Maailma on hajonnut pirstaleiksi, ihminen on solipsisminsa vanki ja epätasa-arvo jyllää. Mikä on minuuden suhde ulkomaailmaan? Voivatko runollinen ja poliittinen tulkinta maailmasta kulkea rinnakkain?
Maria Matinmikon Kolkka on matkakertomuksen viittaan puettu runoromaani usvasta, perspektiiveistä ja rajoista. Samalla se on terävä poliittinen kannanotto. Teos kaihtaa romaanimuodon perinteitä, mutta pohja on löydettävissä: minä-kertoja matkustaa maahan, jota ei ole. Loppu on kertojan runollista, paikoin surrealistista tajunnanvirtaa, jonka seasta kritisoidaan niin talouskasvua kuin rauhanturvaamista.
Matinmikon kerronta on rikasta, eevaturusmaista suvereenia kielenhallintaa: nuole tyynykarkkia kitalaen hevonen. Teoksen poeettinen osuus onkin sen parasta antia. Kertoja, joka tarkastelee kaleidoskooppimaisesti ympäristöään näköaistin ja filosofoinnin kautta, luo kirjaan unenomaisen ja loputtomalta tuntuvan maailman.
Kolkan poliittiset osuudet, jotka usein vuorottelevat runollisten kohtausten kanssa, ovat harmillisen ristiriitaisia. Tietyssä mielessä ne onnistuvat, sillä poeettisen ja poliittisen vuoropuhelu on kuin paritanssia, jossa molemmille annetaan tilaa näyttää vahvuutensa. Poliittinen vain sattuu astumaan poeettisen varpaille ja kompastelemaan omiin jalkoihinsa. Matinmikon tietoisen suoraviivaiset poliittiset katkelmat ovat turhan valmiiksipureskeltuja. Niissä hän ei luota lainkaan lukijaan, toisin kuin poeettisissa osioissa, jotka ovat täynnä monitulkintaisia merkityksiä ja kestävät monet lukukerrat. Matinmikko astuu tietoisesti ulos konventiosta, jossa yhteiskuntakritiikki annetaan kaiken muun kirjassa tapahtuvan kannateltavaksi, lukijan itse kasattaviksi palikoiksi. Näin tehdessään Matinmikko tulee tarjoilleeksi kasan luettelomaisia selontekoja kaikesta siitä, mikä nyky-yhteiskunnassa on pielessä.
Kolkka ei silti ole yhteiskuntakritiikissään köyhä, päinvastoin. Matinmikko tarkastelee aiheita, kuten valtarakenteita, identiteettiä ja sukupuolta tarkkanäköisesti ja usein humoristisesti. Ostoskeskukset poseeraavat kitch-militantisti ja ökyhotellissa paikoilleen puuteroidut pariskunnat syövät artesaanikakkupaloja perityillä rahoilla.