14 levyä

Teksti: Leo Valkama
Kuva: Aaro Taina

Kesän aikana huomasin kuuntelevani uudelleen ja uudelleen samaa musiikkia. Tämä varmasti tapahtuu monille, sillä musiikissa jää helposti jumiin omalle mukavuusalueelleen. Halusin kuunnella uutta musiikkia, mutta toivoin että musiikilla itsellään olisi jotain merkitystä. Silloin sain idean, että kysyisin ystäviltäni heidän suosikkilevyjään ja lupaisin kuunnella niistä kaikki, välittämättä mitä ajattelin etukäteen levystä tai artistista. Jos he eivät yhtä levyä keksineet sanoin, että he voisivat myös suositella jotain levyä, joka minun pitäisi kuunnella. Niinpä sain neljältätoista ystävältäni neljätoista albumia kuunneltavaksi. Projektin aikana kuuntelin kaikki levyt yhden kerran ja kirjoitin tämän jälkeen jokaisesta ensivaikutelmani. 

Suosittelen erittäin vahvasti samanlaisen projektin kokeilemista. Sain kuunnella todella monipuolista uutta musiikkia ja monta aivan uutta todella hienoa albumia. Tämän lisäksi levyistä keskustelu ystävieni kanssa oli todella antoisaa, sillä levyillä on monelle tärkeä paikka sydämessä, joten heillä oli niistä usein paljon sanottavaa. Tässä kaikki neljätoista ensivaikutelma-arvosteluani lyhennetyssä muodossa. 

1. Twenty one pilots – Trench 7/10

Olen hyvällä tavalla yllättynyt! Moni biiseistä on todella mukaansatempaavia ja miellyttäviä. Kertosäkeet ovat kuitenkin liian itseään toistavia ja levy on instrumentaalisesti hieman tylsä ja liian prosessoitu. Lempikappaleeni on My Blood. Kuuntele tämä, jos haluat menevää bilemusiikkia.

2. The Brian Jonestown Massacre – Their Satanic Majesties Second Request 8/10

Paljon hyviä biisejä! Monia mielenkiintoisia lyriikoita ja instrumentaalisesti levy on todella mielenkiintoinen. Toisaalta välillä levy tuntuu liian psykedeeliseltä ja välillä tuntuu että musiikki toistaa liikaa itseään. Lempibiisi Anemone. Kuuntele tämä, jos haluat psykedeelistä pop-rockia.

3. Lorde – Melodrama 9/10

Olin kuullut levyn aikaisemmin, toisin kuin muut levyt. Melodrama on pop-musiikkia parhaimmillaan. Kappaleet ovat musikaalisesti monipuolisia ja erittäin miellyttävää kuunneltavaa. Sävellykset osuvat todella kauniisti lyriikoiden kanssa yhteen. Lyriikat herättävät tunteita ja kuvaavat nuoruutta monipuolisesti. Lempibiisi Green Light. Kuuntele tämä, jos haluat pop-musiikkia kauneimmillaan.

4. Caetano Veloso – Transa 9/10

Levy on aivan loistava. Musiikki on erittäin kaunista ja tuntuu, että se vie sieluni pienelle brazilialaiselle kadulle, jossa istun ravintolassa kuuntelemassa kitaravirtuoosia. Lyriikoiden toistuvuus ja portugalin kieli lisäävät levyn mystisyyttä entisestään. Levy on erittäin hieno kokemus, ja suosittelen sitä kaikille. Lempikappale Nine Out of Ten. Kuuntele tämä jos haluat kuunnella loistavaa brasilialaista kitaramusiikkia. 

5. Iron Maiden – Edward The Great 8/10

Hyvä kokoelma-albumi, joka on täynnä Iron Maidenin tunnetuimpia biisejä.Tykkäsin levyn toisesta puoliskosta erityisesti siksi, että tunsin siltä selkeästi vähemmän kappaleita. Vanhat klassikot ovat hyviä, mutta ne on kuultu jo aika monta kertaa. Levy ei ole millään tavalla yhtenäinen kokonaisuus, mistä en pidä. Lempikappale Fear of the Dark. Kuuntele tämä, jos haluat 80-luvun metallin parhaat palat.

6. Square Enix – NieR Gestalt & NieR Replicant Original Soundtrack 8.5/10

Kaunista pelimusiikkia. Nierin musiikki on monipuolista, mutta samalla se hioo ja muuttaa samoja melodioita läpi levyn. Levy itsessään, vaikkei tietäisi pelistä mitään, on erittäin hieno kuuntelukokemus. Levyltä löytyy koskettavia, rauhallisia melodioita sekä jännittäviä taistelukappaleita. Lempibiisi Song of the Ancients/Fate. Kuuntelet tämä, jos haluat kaunista instrumentaalista taustamusiikkia. 

7. The 1975 – A Brief Enquiry Into Online Relationships 8/10

Levy on mielestäni onnistunut kokonaisuus, vaikka tietyistä kohdista en pitänyt niin paljoa. Levyllä on hiljaisia ballaadeja, jazzista inspiroitunutta musiikkia spoken wordin kera, perinteistä pop-rokkia ja elektronista rokkia. Hiljaiset balladit ovat mielestäni näistä kaikkein heikoimpia kappaleita. Tykkäsin paljon joidenkin kappaleiden sanomista ja levyllä oli monia mielenkiintoisia lyriikoita. Lempikappale: Love It If We Made It. Kuuntele tämä, jos haluat monipuolisempaa pop-rockia.

8. Sanni – Trippi 5.5/10

Sannin levyssä pidin hyvin harvoista asioista. Joissain kappaleissa on mielenkiintoisia lyriikoita. Pääosin sanoitukset ovat kuitenkin todella monotonisia rakkaustarinoita. Ne ovat kirjoitettu tietyissä osissa melkein pakotetusti. Myös kertosäkeitä on ärsyttävän paljon. Musiikillisesti levy on erittäin köyhä. Pääosin se koostuu varsin tylsästä boom-bassosta ja perus rumpukompeista, joita käytetään kaikissa muissakin pop-kappaleissa. Tämän lisäksi välillä musiikissa ei ole melodiaa ollenkaan, tai maksimissaan yksi soitin soittamassa melodiaa, joka toistuu samanlaisena koko kappaleen. Lempikappale: Yksinäinen milleniaali. Kuuntele tämä, jos haluat taustabilemusiikkia. 

9. Rush – Moving Pictures 8/10

Tykkäsin paljon levyn tyylistä, ja albumilla on monia hyviä kappaleita. Soittajat ovat erittäin taitavia ja levyllä on todella hienoja rumpu- ja kitara osioita. Kappaleista muutamat ovat tosin mielestäni aika peruskauraa. Silti jotkin kappaleet, kuten YYZ, nousevat muiden yli erittäin hienoina musiikin ekspressioina. Lempikappale: YYZ. Kuuntele tämä, jos haluat monipuolista progressiivista rockia. 

10. Tiisu – Elämänkoulu 7/10

Ihan tyydyttävä levy. Monia hauskoja lyriikoita ja muutamassa biisissä on oikein hyvä idea. Levystä paistoi läpi, että sitä oli ollut hauska tehdä. Toisaalta instrumentaalisesti se on todella yksinkertainen. Kappaleet ovat kaavamaisia ja kaava ei ole mitenkään ennennäkemätön. Lempikappale: Uusi aika. Kuuntele tämä, jos haluat suomalaista perus-rockia hauskoilla lyriikoilla. 

11. Niall Horan – Flicker 6/10

Levy on normaali pop-levy, jossa en nähnyt mitään erikoista. Moni kappale kuulosti todella tasapaksulta ja oikeastaan kaikki laulut kertoivat rakkaudesta. Musiikillisesti levyllä ei ole oikeastaan mitään omaperäistä, mutta se on hyvin tuotettu. Muutamassa kappaleessa oli ihan mukavia riffejä ja tykkäsin kappaleesta Flicker, muuten levy oli aika mitäänsanomaton. Lempikappale Flicker. Kuuntele tämä, jos haluat ballaadeja rakkaudesta. 

12. Jungle – For Ever 7.5/10

Levy on rytmillisesti erittäin monipuolinen. Monesti kappaleiden mukana on pakko liikkua, sillä rytmit ovat erittäin hyvin luotuja.  Instrumentaalisesti levy on muuten oikein menevää, mutta vaihtelua on vähän. Monet kappaleet sulautuvat yhteen ja yksittäiset kappaleet eivät erityisemmin jää mieleen, mutta levy on silti oikein menevää kuunneltavaa. Itse pidin tosin Junglen aiemmasta levystä enemmän. Lempikappale: Smile. Kuuntele tämä, jos haluat rytmikästä neo-soulia. 

13. Wolfgang Amadeus Mozart etc. – Mozart: The Magic Flute (highlights) Queen of the Night Arias 8.5/10

Levy oli suuri positiivinen yllätys! Levy on musiikillisesti ja laulun puolesta erittäin hieno, ja siinä on paljon sisäistä vaihtelua. Levyltä löytyy monia tuttuja kappaleita, sillä niitä soitetaan usein myös oopperan ulkopuolella. Levyllä korostuu oopperan hyvät puolet. Lempikappale: kuuntele kokonaisuus. Kuuntele tämä, jos haluat kuunnella oopperaa parhaimmillaan. 


14. Kanye West – The Life of Pablo 8/10

Levy on erittäin monipuolinen ja mieleenpainuva. Levyn sanoitukset ja musiikit ovat mielenkiintoisia ja omaperäisiä. En ole aiemmin kuunnellut yhtään näin modernia levyä, joka tuntuisi jo olevan osa kulttuurista perimäämme. Levyllä on suuri määrä kohtia, joihin viitataan populaarikulttuurissä, meemeissä ja muussa elämässä. Levy on musiikillisesti hieno, mutta ei kaikin osin ole mieleeni. Lempikappale: FML. Kuuntele tämä, jos haluat kuulla modernia kulttuuriperimäämme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s