Onnea Voittajille!

Kirjoittaja: Miikka Pynnönen

Kuva: Wikimedia Commons

toineneduskuntamiikka

Nuori kansanedustaja tiivistää yhteiskunnallisen visionsa näpsäkästi 240 merkkiin, julkaisee tekstin neljällä eri alustalla aurinkoisen omakuvansa kanssa ja muistuttaa vielä tuloerojen kasvun lisäksi seuraajiaan avanto-uinnin ihanuudesta.

 

Kevään eduskuntavaaleissa Arkadianmäelle nousi useita nuoria ehdokkaita. Vaikka alle 30-vuotiaat ovat vallan kabineteissa vähemmistö ja eduskunnan keski-ikä on edelleen lähempänä viittäkymmentä, nuorten edustajien saama medianäkyvyys on omaa luokkaansa. Iiris Suomela haastaa jämähtäneitä käytössääntöjä päivä toisensa jälkeen ja Sebastian Tynkkynen vloggaa kymmenille tuhansille seuraajilleen turhautumisestaan punaviheriäiseen hallitukseen.

 

Nuori kansanedustaja nostaa katseensa. Edessä on puolityhjä valiokunnan sali jolle hallituskumppani on juuri kertonut, ettei mitään niistä toimista, joiden puolesta nuori edustaja kampanjassaan liputti, toteuteta tällä hallituskaudella. Suuressa salissa avustaja ojentaa hänelle valmiin listan siitä, miten hallitus tänään äänestää.

 

Tutkimusten mukaan nuoremman polven poliitikoilla on yleisesti paremmat viestintätaidot ja ketterämpi suhde mediaan kuin vanhemmilla kollegoillaan. Jälkimmäisillä on kuitenkin keskimäärin enemmän kokemusta erilaisista valtuustoista, luottamustehtävien hoidosta ja neuvottelusta. Monelle uudelle tulokkaalle poliittisen arjen perverssiys tuleekin yllätyksenä.

 

Politiikka on jatkuvaa konfliktia, toisin sanoen taitoa sorvata kompromisseja tavoilla, jotka eivät välttämättä kestä omien äänestäjien tai aatteellisesti puhdasoppisten paineessa. Valiokunnissa ja työryhmissä mittaa toisistaan eivät ota kosmiset voimat, kuten pääoma, solidaarisuus tai ilmastosynti, vaan arkiset ja vaikeammat kysymykset, jotka liittyvät tieliikennelakiin ja joissa yksi askel eteenpäin merkitsee toisinaan kahta taaksepäin.

 

Kansanvaltaan perustuva järjestelmä on viritetty tuottamaan erisävyisiä pettymyksiä. Pitkällä aikavälillä muutoksen saavuttaminen voi viedä monta poliittista elinikää: helsinkiläisen pitkäaikaisen kuntapoliitikon mukaan helpot asiat vaativat toteutuakseen kymmenen, vaikeammat viisitoista ja mahdottomat asiat kaksikymmentä vuotta. Tämä
voi olla liian pitkä aika nuorisolaiselle demagogille, joka taannoin huusi klubin lattialla: ”Nyt on pakko!

 

Brittiläinen kirjailija Samuel Butler kirjoitti itselleen: ”Nuorena sinun täytyy olla varovainen sen suhteen, mitä toivot, sillä todennäköisesti saat juuri sen, mitä toivoit. Kiipeät muurille ja saat sankarin palkinnon. Kun sitten seisot kunniamerkkien painamana ja juhla-asussasi kutisten, juhlallisuudet päättyvät ja huomaat, että et olekaan vallannut suurta kaupunkia vaan läävän täynnä viheliäisiä ongelmia.”

 

Parlamentaarinen lainsäädäntöprosessi ei anna irtopisteitä nuoruudesta, ideologisuudesta tai mediapreesensistä. Eduskunnassa pelataan eri korteilla kuin millä sinne noustaan. Politiikan onnistumiset ovat erävoittoja ja kirveleviä kädenpuristuksia, jotka usein jättävät molemmat osapuolet kylmäksi. Ideologiset erot pitäisi voida työntää pragmaattisen päätöksenteon tieltä takavasemmalle; feministin sumplia setämiesten kanssa, kuinka hiilinieluja luodaan keskustalaisten maille.

 

Toivotan onnea nuorille kansanedustajille, joskin aina kun näen aamu-tv:ssä sukupolveni edustajan takertumassa vaalien aikaisiin iskulauseisiin tai heittäytymässä yliopistodiskursseihin vallan olemuksesta, mieleeni nousee yksi ajatus: menisivät töihin.

 

Kirjoittaja on kolmannen vuoden politiikan ja viestinnän opiskelija jonka mielestä olisi kannibalistista nokkia politiikan nuoria lupauksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s