Tropiikin Trump

ELLA LAINE.

Brasiliaa ovat riepotelleet viimeisten vuosien aikana poliittiset skandaalit ja kriisit, joiden seurauksena tämän vuoden lokakuussa maan presidentiksi valittiin ”tropiikin Trumpiksi” tituuleerattu Jair Bolsonaro. Oikeistopopulismi on tavoittanut Latinalaisen Amerikan suurimman maan, jota on tähän asti luotsannut työväenpuolue 13 vuoden ajan. Miten näin on päässyt käymään? Mihin tämä vie tulevaisuudessa? Policyn erikoiskorrespondentti Ella Laine perehtyy kysymyksiin ja haastattelee eri puolella maata asuvia ystäviään.

 

img_3455Tämän vuoden tapahtumien taustalla on vuonna 2002 alkanut työväenpuolue PT:n valtakausi, jonka aikana Brasilian talous kasvoi huomattavasti samalla kun politiikkaa tahrivat lukuisat korruptioskandaalit. Vasemmisto oli kasvattanut suosiotaan muuallakin Latinalaisessa Amerikassa, sillä kansa oli pettynyt uusliberalismin rikottuihin lupauksiin talouskasvusta. PT markkinoi ehdokastaan Luis Inâcio ’Lula’ da Silvaa räikeästi ’Rauhan ja rakkauden vaaleanpunaisena lähettiläänä’ vastapainoksi muissa maissa nousseille radikaaleille vasemmistopoliitikoille. Suorista puheista seurasi myös tekoja: Lulan valtakaudella yli 29 miljoonaa ihmistä nousi köyhyydestä sosiaalipoliittisten ohjelmien avulla ja työttömyysluvut laskivat huomattavasti.

Lulan megasuosion ja menestyksekkään talouskehityksen seurauksena PT voitti myös vuoden 2010 vaalit, kärkiehdokkaanaan entinen vasemmistosissi Dilma Rousseff. Lulan seuraaja ei ollut aivan yhtä voitokas: PT ryvettyi kerta toisensa jälkeen korruptioskandaaleissa, joissa tulivat syytetyiksi niin Lula kuin Dilmakin.

 

Huonojen vaihtoehtojen keskellä

Brasilia on yksi maailman epätasa-arvoisimmista yhteiskunnista. Siinä missä vauraus on keskittynyt maan eteläosaan, vaivaa pohjoisen ja koillisen osavaltioita rakenteellisen köyhyyden lisäksi rikollisuus. Vasemmistolla on perinteisesti ollut suuri kannatus juuri pohjoisissa osavaltioissa, ja myös PT:n valtakauden sosiaalipoliittisten uudistusten positiiviset vaikutukset ovat siellä selkeimmin nähtävissä.

Talouden elpymisen merkit eivät ole kuitenkaan tavoittaneet kaikkia brasilialaisia. Korruptioskandaalien seurauksena työväenpuolue menetti uskottavuuttaan huomattavasti, kun Lula tuomittiin 12 vuoden vankeustuomioon lahjusten ottamisesta vain kuukausia ennen vaaleja. Luottamus oli menetetty: edes uusi sisäsiisti ja kouluttautunut varaehdokas Fernando Haddad ei pelastanut puoluetta yksinkertaisella iskulauseellaan ’Haddad on Lula’. Brasilialaisten luottamus poliitikkoihin ja instituutioihin on muutenkin ollut erittäin alhaista, sillä maan poliittinen rakenne tuntuu suorastaan kannustavan korruptioon.

-Bolsonaron on helppo vedota vihan diskurssillaan ihmisten likaisimpaan puoleen-

Epävarmassa taloustilanteessa ja työväenpuolueen ongelmien seurauksena oikeisto alkoi tarttua mahdollisuuksiinsa. Edes perinteisellä kannatusalueella pohjoisissa osavaltioissa ei jaksettu enää uskoa työväenpuolueeseen, vaan valtaan nousi oikeistopopulistinen Bolsonaro radikaaleilla eliitin vastaisilla kannanotoillaan. Monien mielestä Bolsonaro kasvatti suosiotaan PT:n epäonnistumisilla, vedoten ihmisten epävarmuuden ja pettymyksen tunteisiin.


bolsonaro_aniversario_da_constituição_10.jpg
Jair Bolsonaro

“Bolsonaron on helppo vedota vihan diskurssillaan ihmisten likaisimpaan puoleen, sillä brasilialaisia hallitsee heidän tietämättömyytensä ja tekopyhyytensä. Korruptioskandaaleista ja puolueen itsekritiikin puutteesta johtuen PT:n vastainen liike on hyvin vahva, mitä Bolsonaro on onnistunut käyttämään hyväkseen ja saavuttamaan konservatiivien ja fasistien suosion. Äänestin kuitenkin työväenpuoluetta, vaikka se on mielestäni korruptoitunut ja työntänyt perusperiaatteensa kaikkien köyhimpien auttamisesta sivuun.”

Yuri 22, Bahian osavaltio, Koillis-Brasilia.


Karkeista lausahduksistaan tunnettu Bolsonaro on löytänyt syntipukkeja maan surkealle tilanteelle niin koillisen ’slummien laiskoista mustista’, vapaana rötöstelevistä rikollisista kuin ympäristöaktivisteista ja toimittajistakin. Yhtenä keskeisimmistä poliitikon esiin nostamista ongelmista on maan nouseva rikollisuus ja väkivallan kierre: esimerkiksi vuonna 2017 Brasiliassa tapahtui ennätykselliset 63 880 henkirikosta. Bolsonaro vakuuttaa ratkaisevansa ongelman laajentamalla aseenkanto-oikeutta, poliisien voimankäyttö-oikeuksia, sekä koventamalla rikollisten rangaistuksia. Lupaukset tuntuvat radikaaleilta, sillä Brasilian poliisi on jo nyt maailman väkivaltaisimpia: sen luoteihin kuolee päivittäin kymmeniä ihmisiä.

-Monet ajattelevat, että Bolsonaron valinta merkitsee takapakkia demokratialle-

Hälyttävä turvallisuustilanne on kuitenkin lisännyt tämänkaltaisten ehdotusten suosiota. Bolsonaro on onnistunut keräämään kannatusta myös vetoamalla konservatiivisiin ja uskonnollisiin perhearvoihin, jotka ovat Brasiliassa hyvin laajasti jaettuja. Radikaaliudestaan huolimatta hän on onnistunut keräämään suosiota jopa loukkaamiensa vähemmistöjen keskuudessa, epävarman tilanteen siivittämänä.


“Ilmapiiri ennen vaaleja sekä niiden jälkeen on ollut hyvin kireä. Mielestäni seuraavat neljä vuotta merkitsevät askelia taaksepäin. Toivon että olen väärässä, mutta luulen että kaikki tulee menemään päin mäntyä.”

Yuri 22, Bahian osavaltio, Koillis-Brasilia.


Vaikka sosiaalista mediaa seuratessa saattaa vaikuttaa siltä, että erityisesti koulutetut nuoret ja naiset olisivat asettuneet tiiviiseen rintamaan törkeyksiä suoltavaa populistiehdokasta vastaan, on Bolsonarolla kuitenkin takanaan laaja kansansuosio. Moni on Bolsonaron inhottavuudesta huolimatta päätynyt antamaan hänelle äänensä.


“Äänestin Bolsonaroa, koska minulle PT on kahdesta kamalasta vaihtoehdosta se pahempi. Jos Haddad olisi voittanut, hän olisi hoitanut Lulan ulos vankilasta. Älä kysy miten, Brasiliassa kaikki on mahdollista. Bolsonaro on ehkä rasistinen homofoobikko joka pitää yllä vihan diskurssia, mutta Lula on Brasilian korruptoitunein poliitikko. On mahdotonta, ettei Lula olisi tiennyt presidentinkautensa sekä Dilman kauden aikana tapahtuneista rikkomuksista, vaikka he niin väittävätkin. Useat PT:n kannattajat ovat kuin idolinsa sokaisemia jalkapallofaneja: he eivät yksinkertaisesti kykene kriittiseen ajatteluun tai keskusteluun.”

Andre 22, Santa Cantarina, Etelä-Brasilia


brazil_protest_2016_march.jpg

Monet ajattelevat, että Bolsonaron valinta merkitsee takapakkia demokratialle. Toiset ovat tyytyväisiä hänen suunnittelemiinsa uudistuksiin. Bolsonaron valinta on antanut äänen brasilialaisten kyllästymiselle vallitsevaa järjestelmää kohtaan.


“Olen tulevaisuuden suhteen optimistinen, sillä mielestäni Brasilia ottaa edistysaskelia valitsemalla Bolsonaron. Toivon, että Bolsonaro onnistuu kautensa aikana ja tuomitsee korruptoituneita poliitikkoja. Lulan ja Dilman aikana hallintoa tehtiin läpinäkyvyyden lupauksista huolimatta piilossa, ja Bolsonaro on luvannut julkistaa kansalle heidän salassa pitämiään asioita.”

Andre 22, Santa Cantarina, Etelä-Brasilia


-Ensi töikseen tuore presidentti uhkasi vetää Brasilian pois Pariisin ilmastosopimuksesta ja yksityistää Amazonin sademetsät-

 

Flirttailua autoritarismin kanssa

Tilanne on huolestuttava niin ihmisoikeuksien kuin ympäristönkin kannalta. Ensi töikseen tuore presidentti uhkasi vetää Brasilian pois Pariisin ilmastosopimuksesta ja yksityistää Amazonin sademetsät. Tämä miellyttäisi erityisesti maan maatalouseliittiä, jolle sademetsät ovat bisnesmahdollisuus. Biodiversiteetiltään maailman rikkaimman maan sademetsien rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on kuitenkin keskeinen, minkä lisäksi sademetsäalueiden yksityistäminen on katastrofaalista alueen alkuperäiskansojen oikeuksien kannalta. Bolsonaron hiljattain nimeämä ulkoministeri taas uskoo ilmastonmuutoksen olevan marxistinen salajuoni, jonka tavoitteena on Kiinan valta-aseman kasvattaminen.

Vaikuttaa siltä, että Bolsonaro aikoo kääntää täysin myös ulkopolitiikan suuntaa. Vaikka Kiinasta on vuosien myötä tullut maan tärkein kauppakumppani, suhtautuu presidentti epäluuloisesti sen intresseihin Brasiliassa. Donald Trumpin ihailijaksi tunnustautunut presidentti on jo hieronut lämpimämpiä välejä Yhdysvaltojen kanssa, ja näyttää siltä että Bolsonaro haluaa kääntää kelkkaa nationalistisempaan, protektionistisempaan ja kansainvälistä yhteistyötä heikentävään suuntaan.

Lisäksi Bolsonaro on ajanut aborttioikeuksien heikentämistä, puhunut kidutuksesta hyväksyttävänä rankaisumenetelmänä, lietsonut vihaa seksuaalivähemmistöjä kohtaan ja ylistänyt autoritäärisiä johtajia ihailevaan sävyyn.

parada_gay_2011_-_bonecos_dilma_e_bolsonaro.jpg

Bolsonaron mahdollisuuksia viedä Brasilia radikaalille linjalle ei tule kuitenkaan liioitella. Vaikka Bolsonaron puoleella on parlamentissa toinen sija, on työväenpuolueella edelleen hallussaan enemmistö paikoista. Lisäksi sotilasdiktatuurilla ja poliittisten vastustajiensa vainoilla uhkaillut Bolsonaro on valituksi tultuaan pyörtänyt puheitaan sekä vakuutellut sitoutuvansa oikeusvaltion ja demokratian periaatteisiin.

Vaikka on epätodennäköistä, että Bolsonaro todellisuudessa onnistuisi viemään Brasilian takaisin ihailemaansa sotilasdiktatuuriin, maan demokratia on silti vaarassa. Brasilian kaltaisessa nuoressa demokratiassa pienikin flirttailu diktatuurimenneisyyden kanssa on huolestuttavaa, varsinkin kun sen yhdistää väkivaltaisen diskurssin ylläpitämiseen.Monet pelkäävät Bolsonaron vaalivoiton lisäävän vähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa.

Pelottavinta kehityksessä on nähdä, kuinka Brasilia on jakautumassa kahteen osaan. Vaikuttaa siltä, että kaksi puolta eivät kykene keskustelemaan keskenään. Brasilian kehitys heijastelee myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa eriarvoistumisen seuraamaa oikeistopopulismin nousua. Tilanne on kansainvälisesti huolestuttava varsinkin ilmastonmuutoksen kannalta, sillä meillä ei ole varaa siihen, että maa toisensa jälkeen uhkaa irtautuvansa kansainvälisestä yhteistyöstä ilmastokatastrofin estämiseksi.

img_3424.jpg

Kuvat: Ella Laine, Wikimedia Commons

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s