GoSupermodel – Where the Loudest Rule

Teksti: Elli Pihlajaniemi • Kuvat: gosupermodel.com

GoSupermodel on palauttanut keskuuteemme nostalgisen lapsuuden utopian, jossa kaikilla on oikeus olla oma itsensä, ja jonka lämmin ja leppoisa ilmapiiri tuo vastapainoa tosielämän vakavuudelle. Voiko tällainen Gosu kuitenkaan olla mahdollinen nyt, kun viattomat lapset ovat kasvaneet aikuisiksi?

Riemu-uutinen kantautui vuosituhannen vaihteen lapsien korviin joulukuun 12. päivänä vuonna 2022. Tai ainakin niiden, jotka käyttivät lapsuutensa ja nuoruutensa netissä pukien virtuaalimalliaan, pelaten muotinäytöspelejä ja keskustellen foorumilla muiden omanikäistensä tyttöjen (tai ainakin tytöiksi oletettujen) kanssa. Kyseisenä päivänä nimittäin uudelleenlanseerattiin sivusto nimeltä GoSupermodel. Tällä sivustolla allekirjoittanut yhdessä monien muiden kanssa pääsi lapsena ilmaisemaan itseään muodin kautta ja samaistumaan ikätovereihinsa ilman fyysisen ulkonäön tai yhteisen historian aiheuttamia ennakkoluuloja.

GoSupermodelissa – tuttavallisemmin Gosussa – parasta olivat foorumit, joilla voi keskustella kiinnostuksenkohteistaan ja tulevaisuudensuunnitelmista, kirjoittaa tarinoita, roolipelata, osallistua asukilpailuihin ja metsästää harvinaisia virtuaalisia vaatekappaleita. Nuorena kirjoittajana vietin paljon aikaa roolipelien parissa ja lähetellen toisille kirjoittajille tekstejäni “Haaveena kirjailijan ura” -nimisellä foorumilla (jonka viralliseksi jäseneksi minua ei koskaan kuitenkaan ehditty hyväksyä). Gosusta jokaisen oli helppo löytää joku, jonka kanssa jakaa samat kiinnostuksenkohteet ja arvot, mikä IRL eli “tosielämässä” saattoi monille olla kaukana itsestäänselvyydestä. Ja mikä tärkeintä, Gosussa saattoi olla kuka tai mitä tahansa.

“Gosusta jokaisen oli helppo löytää joku, jonka kanssa jakaa samat kiinnostuksenkohteet ja arvot, mikä IRL eli ’tosielämässä’ saattoi monille olla kaukana itsestäänselvyydestä.”

Nyt tämä lapsuusaikojen utopia materialisoituu uudelleen. GoSupermodelin tuotantotiimi järjesti varainkeruun, ja aikuiseksi kasvaneet Gosuun kaipaavat lapset rahoittivat verkkopalvelun uudelleenkehittämistä mielellään. Vastineeksi rahoilleen lahjoittajat saivat lanseerauksen yhteydessä harvinaisia vaatekappaleita ja asusteita. Kaikki muut pääsisivät siinä sivussa takaisin lapsuutensa nettisivustolle, takaraivossaan lupaus nostalgisesta yhteisöstä ja kokonaisen itsen alusta asti uudelleenrakentamisesta.

Mutta mitä tapahtuu, kun jo aikuisuuteen astuneet ihmiset palaavat lapsuutensa paratiisiin? Gosu toimii nykyään samoin periaattein, jopa suurilta osin samalla koodilla kuin silloin, kun se vuonna 2016 suljettiin. Se on siis edelleen infrastruktuuriltaan lapsille tarkoitettu sivusto: moderaattorit valvovat foorumeita ja jopa yksityisviestejä, ja tietyt sanat sensuroidaan automaattisesti. Pelissä kerätään mainepisteitä ja goRahaa, jolla voidaan ostaa vaatteita. Foorumit täyttyvät keskusteluista, joiden ainoa tarkoitus on nousta seuraavalle tasolle antamalla ja vastaanottamalla tervehdyksiä toisilta malleilta. Monille pelin yhteisöllisyydestä ja luovuudesta on siis tullut sivuseikka. Aikuisista tulee vaatekappaleita ja mainetta pakkomielteisesti kartuttavia lapsia, joille tärkeintä on nousta rankingeissa mahdollisimman korkealle.

Toisaalta foorumeilla tapahtuu kaikenlaista kiinnostavaa. Gosun uudelleenlanseerauksen yhteydessä päätettiin yhdistää kaikki entiset maakohtaiset serverit yhdeksi, englanninkieliseksi serveriksi. Gosussa siis puhutaan englantia, eikä foorumeille ole sallittua kirjoittaa kielillä, joita kaikki sivustolla eivät lähtökohtaisesti ymmärrä. Toisaalta englanninkielisyys sulkee pois sen todennäköisyyden, että nuoret lapset todella käyttäisivät nettisivustoa. Tämä herättää kysymyksiä sensuurin tarpeellisuudesta: esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyviä sanoja ei voi sivustolla käyttää, kun taas kirosanoja voi.

“Mitä tapahtuu, kun jo aikuisuuteen astuneet ihmiset palaavat lapsuutensa paratiisiin?”

Foorumeilla liikkuu kaikenlaista sisältöä. Eniten näkyvyyttä saavat usein mainetta kartuttavat foorumit, mutta suosittuja ovat olleet myös sellaiset keskustelut, joissa pyydetään käyttäjiä kertomaan “kyseenalaisimpia mielipiteitään”. Arvatenkin tällaisilla foorumeilla keskustelu usein kärjistyy – kyseenalaisilla mielipiteillä tuskin haetaan väitteitä sarjassamme “en pidä koirista” – ja ne joudutaan ennen pitkää sulkemaan. Puhuttavia aiheita ovat olleet esimerkiksi ilmastonmuutos, oikeisto–vasemmisto-debatti sekä transsukupuoliset. Keskustelu kärjistyi viimeisimmän aiheen kohdalla siinä määrin, että GoSupermodel joutui tekemään sääntömuutoksen hillitäkseen sivustolla riehuvaa transfobiaa.

Yhtäkkiä Gosu ei enää olekaan paikka, jossa saa olla oma itsensä. Lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja kartuttaneet kasvuprosessinsa aikana tietoa ja näkemyksiä ympäröivistä ihmisistä ja yhteiskunnasta. He ovat muodostaneet omat arvomaailmansa sekä maailmankuvansa, jotka menevät usein ristiin ja vastakkain. Tämä taas valitettavasti aiheuttaa sen, että tietynlaiset ihmiset näyttäytyvät yhdestä maailmankuvasta katsottuna vähemmän hyväksyttävinä, huonompina ihmisinä, jopa olemassaolollaan hyvin fundamentaalisesti tätä maailmankuvan ydintä loukkaavina. Toki myös kymmenen vuotta sitten sivustolla esiintyi kiusaamista ja muuta ikävää, mutta kyse oli vielä keskeneräisistä ihmisistä. Näiden aikuisten maailmankuvat ovat usein jo saavuttaneet saturaatiopisteensä.

GoSupermodel muistuttaa keskustelusta alustojen vastuusta suhteessa käyttäjiensä toimintaan. Kuten millä tahansa nettisivustolla, ihmiset voivat anonymiteetin turvin sanoa ja tehdä sivustolla lähes mitä tahansa. Jokaisella mallilla on nimi ja hänen koko foorumihistoriansa on kaikkien nähtävillä. Toisen, trollaamiseen tarkoitetun mallin luominen on toisaalta helppoa, eikä siitä välttämättä jää koskaan kiinni. Ensimmäisten kontroversiaalien keskustelujen jälkeen Gosussa ollaan jokseenkin rauhoituttu ja myös aidosti rakentavaan keskusteluun on panostettu, mutta jatkuvasti lisääntyviä trolleja ei yksinkertaisesti kyetä pysäyttämään.

Ainoa ratkaisu lieventää huonoille raiteille ajautuvasta keskustelusta aiheutunutta mielipahaa on sulkea keskustelu täysin. Huonosti käyttäytyvät mallit taas saavat varoituksia tai aikalisiä, ja rajan ylittyessä heidät poistetaan suoralta kädeltä. Mallin voi poistaa vain GoSupermodelin työntekijä, mutta muista päätöksistä vastaavat useimmiten moderaattorit.

Moderaattorit eivät ole virallisesti töissä GoSupermodelilla, vaan vapaaehtoisia, joiden työ kompensoidaan VIPillä eli etuja tuovalla maksullisella jäsenyydellä. Moderaattorien päätökset aiheuttavat usein keskustelua; milloin ne vaikuttavat mielivaltaisilta tai epäreiluilta, milloin moderaattorien koko asemaa kyseenalaistetaan. On ylipäänsä erittäin mielenkiintoista, että sivuston valvonta on lähes kokonaan ulkoistettu pienelle joukolle itse käyttäjiä. Onko tämä loppujen lopuksi demokraattisempi tapa hallinnoida sivustolla käytävää keskustelua, vai luoko se lähinnä epäselkeyttä sääntöihin ja päätöksiin? Ja missä määrin voidaan turvata se, että moderaattorit käyttävät valtaansa reilusti ja “objektiivisesti”?

”Gosussa oikeastaan parasta tänä maailmanaikana on kontrasti tosielämään; kaikkea ei tarvitse ottaa niin tosissaan.”

Täytyy myöntää, että Gosun uudella alkutaipaleella olin menettää uskoni ihmisiin: kuinka voi olla, että todella 2000- ja 2010-luvuilla aikuisiksi kasvaneet ihmiset eivät ole oppineet käyttämään internetiä vastuullisesti ja keskustelemaan rakentavasti? Kun suurimmat kohut laantuivat ja sivusto itse nosti kissan pöydälle, rakentavampi keskustelukulttuuri on kuitenkin alkanut rakentamaan itseään. Foorumit eivät ole enää paikka pelkälle reaktiiviselle toisten polkemiselle. Toki vieläkin ihmiset ilmaisevat välillä mielipiteitään kärkevästi ja toiset tarttuvat niihin, mutta nämä äänet eivät peitä alleen enää yhtä tehokkaasti niitä, jotka pyrkivät näkemään asiat useammalta näkökannalta ja todella perustelemaan omat näkemyksensä.

Gosussa oikeastaan parasta tänä maailmanaikana on kontrasti tosielämään; kaikkea ei tarvitse ottaa niin tosissaan. Keskustelun alkaessa muistuttaa enemmän Vauva.fi:n keskustelupalstaa kuin kahvipöytäkeskustelua kavereiden kanssa, voi sivuston sulkea ja suojella itseään turhalta mielipahalta. Tai sitten voi siirtyä toiselle foorumille, jossa ihmisiä kehotetaan ystävystymään toistensa kanssa ja keskustelemaan arkipäiväisistä aiheista. Vaikka houkutus käydä yhteiskunnallista keskustelua Gosussa onkin suuri, ehkä se ei lopulta ole sille paras paikka – ainakaan niille, jotka halajavat takaisin lapsuutensa utopistiseen yhteisöön.•

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s