Pääkirjoitus 4/21

Vuoden vaihdos on yleensä uusien mahdollisuuksien aikaa. Policyn vallanvaihdosta nykyisestä päätoimituksesta seuraavaan varjostaa kuitenkin huoli toiminnan jatkuvuudesta. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallitus sekä talousjohtokunta ovat esittäneet leikkauksia järjestölehdille myönnettyihin tukiin vuoden 2022 budjetissa. Toimintakulttuurin radikaali ja nopea muutos vaikuttaa merkittävästi Policyn ja muiden järjestölehtien toimintamahdollisuuksiin ja vaarantaa järjestölehtikulttuurin jatkumisen. Vastustamme ehdottomasti leikkauksia yhdessä muiden järjestölehtien kanssa. 

Policy on ollut jo vuodesta 1978 asti avoin alusta valtiotieteilijöille kirjoittaa kriittisesti yhteiskunnallisista ilmiöistä. Se on muiden järjestölehtien kanssa osa pitkää opiskelijajournalismin perinnettä ja tärkeä osa yliopistodemokratiaa, sillä se mahdollistaa opiskelijoille yliopiston ja ylioppilaskunnan kritisoinnin. Samalla Policy toimii aikalaiskuvan välittäjänä – Policy-lehtiä hyödynnettiin esimerkiksi kootessa Valtio-opin opiskelijat ry:n 60-vuotishistoriikkia.

Järjestölehdet ovat opiskelijoille matalan kynnyksen osallistumisen kanavia, joita vastaavat alustat ovat harvassa. Lehtien merkitys korostuu sosiaalisen median aikakaudella, sillä toisin kuin sosiaalisen median käyttöalustoilla, lehdissä mielipiteet ilmaistaan perustellen ja taustoittaen. Järjestölehdet tukevat myös moniäänisyyden toteutumista tarjoamalla itsenäisen ja ei-kaupallisen alustan kirjoittajille.

Leikkausten uhka on aiheuttanut epävarmuutta ja ahdinkoa, mutta se on myös vahvistanut järjestölehtien yhteisöllisyyttä – niin lehden sisällä kuin lehtien välillä. Olemme joutuneet yhdessä miettimään ja keskustelemaan siitä, miksi koemme lehdet merkityksellisinä. Keskusteluun on liittynyt nykyisten päätoimittajien lisäksi entisiä päätoimittajia, kirjoittajia, kuvittajia ja muita lehtien toiminnassa mukana olleita, jotka jakavat huolemme lehtien tulevaisuudesta. Näitä puheenvuoroja voit lukea tästä numerosta sekä muista järjestölehdistä.

Lopuksi haluamme kiittää lämpimästi kaikkia vuonna 2021 mukana olleita kirjoittajia, kuvittajia ja lukijoita. Toivotamme myös uudelle päätoimitukselle onnea ensi vuoteen – toivoen, että lehden toimintaa päätetään tukea myös jatkossa. 

Hanna Karlson, Laura Perälä, Saara Pylkkänen, Ilona Rantala ja Tuukka Saari

Kuva: Claudia Kuismin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s