Kirje VOO:n ympäristövastaavalta

Ilmastomuutos vaikuttaa jokaiseen osa-alueeseen elämässämme ja yhteiskunnassamme. Lämpenemisen vaikutukset tuntuvat arjessamme jo nyt, ja se muuttaa jokaisen maapallolla asuvan elämän puitteita. On karu fakta, että elämä ei tule näyttämään enää samalta kymmenen vuoden kuluttua. Maapallomme resurssit eivät riitä ylläpitämään nykyistä elämäntyyliämme ja jostain on rajoitettava. Tällä hetkellä Suomi kuluttaa 3,8 maapalloa vuodessa, mikä on erittäin hälyttävää ottaen huomioon maamme pienen koon.

Meidän on muutettava elämäntapamme kestävämmäksi ottamalla ilmasto paremmin huomioon kulutusvalinnoissamme. Se on ensiaskel kohti kestävää kehitystä. Kaikkihan me tiedämme, että yksilö voi osallistua ilmastomuutoksen ehkäisyyn ja sen hidastamiseen. Vegaaninen ruokavalio, kierrättäminen, vastuullinen kuluttaminen ja yksityisautoilun vähentäminen ovat keinoja tähän. Monilta kuitenkin unohtuu, että ongelman ydin on tuotannossa. Suurin osa päästöistähän tulee suuryrityksiltä ja teollisuudesta.

Meidän on saatava päätöksentekijät huomioimaan ilmastoasiat politiikassa. Vain siten voimme saada suuret yritykset kantamaan vastuunsa ilmastotalkoissa. Lainsäädäntöä on muutettava niin, että kaikki taloudellinen toiminta olisi kestävämpää kuin tällä hetkellä. Keinoja tähän on monia – esimerkiksi yritystuilla ja oikeanlaisella verotuksella voidaan saada paljon aikaan.

Tässä tavalliset kansalaiset astuvat kuvaan. Me pystymme vaikuttamaan politiikan kulkusuuntaan luomalla painetta päätöksentekoon. Kansalaisvaikuttaminen on äärimmäisen keskeistä, jos haluamme että päättäjät edustavat meitä ja meille tärkeitä aatteita. Jotta saamme äänemme kuuluviin ja mielipiteemme näkyviin, meidän on aktiivisesti osallistuttava politiikkaan ja julkiseen keskusteluun. Ajatuksemme eivät koskaan saavuta poliitikkoja, jos vain istuskelemme kahvipöydän ääressä valittamassa huonoista päätöksistä. Ei ole olemassa näkymätöntä toimijaa, joka pyörittää yhteiskuntaa.

Muutosta saadaan aikaan osoittamalla mieltä julkisesti, eikä jättämällä asioita vain puhumisen tasolle. Myös julkinen keskustelu ja siihen osallistuminen on elintärkeää tavoitteidemme toteutumiselle. Sen merkitys on vain kasvanut nykyisessä yhteiskunnassamme, jossa sosiaalinen media on yksi vaikuttamisen voimakkaimmista aseista. Toisin sanoen meidän täytyy ottaa ohjat käsiimme ja tehdä töitä muutoksen eteen. Emme voi pyöritellä peukaloitamme ja olettaa, että joku toinen hoitaa tämän puolestamme.

Ympäristöstä huolehtimista ja hyvinvointivaltion hoitamista voi verrata ryhmätyön tekemiseen. Jos joku ei tee osaansa, työnteko kasaantuu liikaa niille, jotka ovat aktiivisia. Silloin myös tulokset ovat heikkoja. Tekemistä on paljon, ja se on hoidettava yhdessä. Muutoin ongelmasta tulee hallitsematon. On ilmeistä, että ilmastonmuutoksen seuraukset vaikuttavat niin nykyisiin kuin tuleviinkin sukupolviin. Luonnollisesti siis työntaakan tulisi jakautua kaikille, kun ongelma on yhteinen.

Terveisin,

Linn Sjöholm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s