Diletantit

TEKSTI: Juho-Eeli Tuori ja Diego Felgueroso
KUVA: Aaro Taina

Liikuimme vuorokauden ajan kahden (ja puolen) valtio-oppia
opiskelevan diletantin matkassa. Houreilevat keskustelut maan ja
todella matalan kynnyksen välillä eivät kelluneet analogiassa, mutta
ainakin saimme selville sen, mitä todellinen sivistys on.

 

Diletantti 1:  Vittu mikä viikonloppu.

Diletantti 2:  No mitä?

Diletantti 1:  Sain perjantaina vihdoin Pelastakaa cityhauvat ry:ltä tilaamani koiran kotiin. Annoine sille nimeksi Weberin Max ja tatuoin lauantaina kännissä vasempaan pakaraan ”jos toisel on yks mun pitää saada kaks”. Frendi ehotti koiran nimeks Lippmania mut mä oon aina vieroksunut elitismiä…

Diletantti 2: Joo, peput on kyl tosi kivoja. Tosin viimesillä Median järjestämillä sitseillä menin kymmenen jallushotin jälkeen mongertamaan viestinnän pääaineopiskelijoille jotain ”medium is the message” -läppää, mut mun pää oli niin syvällä omassa perseessä et puheen kuulotaajuus ei ihan riittäny kurkottumaan osallistuvan demokratian ideaaleihin.

Diletantti 1: Apua. Noh, paremmillekin sattuu. Ihan näin sivuhuomiona, kiitän suuresti itseäni siitä et en opiskele viestintää. Asiastaan näennäiskiinnostuneita professoreja rakastelemassa omia sivistyssanojaan, aina joku liian reipas maalainen kertomassa kuinka mielenkiintosia nää aiheet on, teoriaa ilman todellista heijastuspintaa tulevaisuuden työelämään. Kuka sellasta jaksais?

Diletantti 2: §  Jep, onneks meillä ei oo tollasta.

Diletantti 1: Muutenki väsyttää nää perinteiset arvoarvostelmat. Lääkis, oikis…. mikä on järkevä perustelu et niitä ennen ei vois tulla esim. valtsika? Ainakin ku mä hetken
aikaa kiipesin ja pääsin taiteellisten hierarkioitteni huipulle tajusin et hei kauppis, just sä epävarma espoolainen kokoa liian pienessä poolopaidassa, Porthanian pyöröoviin saattaa törmätä.

Diletantti 2:  Puhuin tästä aiheesta kerran mun teekkarifrendin kanssa ja se luuli olleensa naseva, kun se sano et “yhdet hoitaa potilaitaan, toiset ylläpitää ja kehittää
suomalaista oikeusjärjestelmää samalla kun kolmannet oppii käyttämään sanaa “diskurssi” oikein”.

Diletantti 1: Jos unohdetaan hetkeks teekkareiden lapsellinen huumorintaju ja puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, niin musta nää meiän kahdenväliset diskurssit on oiva esimerkki siitä, mitä vuorovaikutuksen kautta oppiminen teettää.”

Diletantin puolikas: HEI SÄ KÄYTÄT TOTA TERMIÄ
VÄÄRIN DISKURSSI TARKOITTAA LAAJEMMASSA
KONTEKSTIS__

 

  •                  •                 •

 

Diletantti 1: En tiiä opinko koskaan et ainoa legitiimi tapa osallistua yhteiskunnallisiin tilaisuuksiin on Facebookissa. Istuin eilen Tiedekulmassa kaikkien Esperi Caresta karanneiden vanhusten seurassa kuunnellen, kun joku Vartiainen Jennin ja Juhanan väliltä sössötti inhimillisistä aktivointitoimista. Samalla mä vaan tuijotin mun nenästä valuvaa räkää ja mietin, voiko sekä nuolasta että tipahtaa.

Diletantti 2: Törmäsin siellä kerran johonki ajatushautomoon, missä Politiikasta-lehden asiantuntija kulutti ekat kolkyt sekkaa kertomalla kuinka “liberalismin yhdistäminen kapitalistiseen talouteen ei ole historiallisesti täysin ongelmatonta”. Sit tuli vähän kiusallinen olo, ku se käytti loppuajan itsensä tyydyttämiseen.

Diletantti 1: No hei, on se sit Versace Henrik tai politiikan tutkija, tärkeintä ei oo substanssi vaan substanssin kehystys.

Diletantti 2: Niinpä. Oma ajattelu on anyways aika suhteellinen käsite. Tänä aamuna pelästyin tosi pahasti, kun huomasin mun journalistisen tutkan muuttuneen Jair Bolsonaroks. Ylitin liuottaa Jartsaa helvettiin pesemällä sitä populismissa, autoritäärisyydessä ja äärioikeiston nousussa, mut ei siit mitään tullu. Jartsa muuttu vaan referaatiks Hesarin ulkomaansivuista.

 

•                  •                  •

 

Diletantti 1: Mua häiritsee “meidän pöytä” -hokeman ympärillä vallitseva ilmapiiri. Tästä kulttuurista heijastuvan sitsipöytänationalismin ja muiden pöytien toiseuttamisen sivuuttaminen soijapoikien pelleilynä on musta vähintäänkin vastuutonta.
Diletantti 2: Oon täysin samaa mieltä. Tässäkontekstissa yksittäinen pöytä näyttäytyy perverssinä, sisäänpäinkääntyneenä pienoisvaltiona. Osallistujien jakautuessa fuksi- ja sikapöytiin näiden “pienoisvaltioiden” välillä manifestoituvaa vallan epätasaista kasautumista on mahdoton olla huomaamatta.
Diletantti 1: Ihanaa et säkin näät ajankohtaisten ilmiöiden luonteen ikään kuin ylhäältä päin ja kykenet ajattelemaan laatikon ulkopuolelta.

 

•                  •                   •

 

Diletantti 1: Ooks funtsinu et näin post-modernin
individualismin aikakaudella kuviteltu yhteisöllisyys on kyl tosi tärkeetä. Aina kun mietin Jemeniä mä pääsen liikuttumaan mun omasta myötätunnosta.

Diletantti 2: Myötätunnosta puheen ollen: muistan sen ainoan kerran, kun todellisuus iski särön mun omiin harhoihin. Palefacen sanoja muunnellen, Punavuori-Suomi
ei oo yhtenäinen.

Diletantti 1: Voi ei, kärsitkö vielä 612-marssin jättämistä traumaperäisen stressihäiriön oireista?

Diletantti 2: En höpsö, vaan muistelen joulupyhien viettoa mummolassa. Siellä se isoäiti oli vääntäny pari iltaa niitä vastenmielisiä laatikoitaan saadakseen ukilta kommentin “kyyllähän se meidän emäntä vaan osaa”.

Diletantti 1: Huoh, vanhuus ei tosiaan tuu yksin.

Diletantti 2: Eikä tässä kaikki. Mummi sano pitävänsä siitä, kuulemma ollu niiden välinen hellyyttelynimi puoli vuosisataa. Vanhemmat sulki korvat ja aloin sit vaahdota
tästä mun yläaste-ikäselle siskolle. Se vaan totes angstissaan “vitun diletantti, ootko kuullu suhteellisuudentajusta”.

Diletantti 1: Joo, ei voi olettaa ton ikäsen ymmärtävän näin monimutkasia valtarakenteita.

Diletantti 2: Ja koska henkilökohtanen todellakin on poliittista, nii emt jäi vaan fiilis et olin niinku Arman ilman kehitysmaita, et kelaa jengi elää viel oikeesti tällee.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s